Binnenklimaat

Bedrijventerreinen Overzicht

Binnenklimaat.png

Binnenklimaat

Omschrijving
Voordelen
Kosten aanleg, onderhoud en beheer
Effect van de maatregel

Omschrijving

In je bedrijfspand kun je aanpassingen doen die het binnenklimaat verbeteren. Dit bereik je door het gebruik van temperatuurzones, mechanisch koelen, goede ventilatie en beplanting. Vooral tijdens een hittegolf kan de temperatuur binnen een gebouw stijgen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de temperatuur in het binnenklimaat daalt, waardoor het leefklimaat verbetert.

Het aanpassen van het binnenklimaat kan op meerdere manieren:

 • Temperatuurzones (zonering) – niet elke ruimte hoeft even koud of juist warm te zijn, zorg dat de temperatuur per ruimte geregeld kan worden. Hierdoor kan de temperatuur beter beïnvloedt worden en bespaar je energie.
 • Mechanisch koelen (airco) – je kan de binnentemperatuur verlagen door mechanisch te koelen. Een airco gebruikt veel energie en is daarmee geen duurzame oplossing.
 • Het afvoeren en ventileren van warme lucht – je de temperatuur beïnvloeden door goed en slim te ventileren. Bijvoorbeeld door ‘s nachts ramen open te zetten na een warme dag.
 • Groene binnenruimte – het toevoegen van planten in de bedrijfsruimte dit kan met losse planten maar ook bijvoorbeeld met plantenwanden

Je kan ook de maatregelen lichtegekleurd dak, intensief groen dak of extensief groen dak uitvoeren voor een verkoelend effect op het binnenklimaat.

Voorwaarden

Voor het aanleggen van maatregelen voor het verbeteren van het binnenklimaat moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

 • Bij vergroening moeten de planten voldoende vocht krijgen voor optimale verkoeling.
 • Het mechanisch koelen door middel van airco’s heeft een negatief effect op de energiehuishouding.

Voordelen

Deze maatregel heeft veel voordelen op financieel, sociaal en maatschappelijk gebied:

 • Draagt bij aan een gezond en aantrekkelijk werkklimaat en een hogere arbeidsproductiviteit van je werknemers. Zo helpen planten stress te verminderen, stijgt de productiviteit met wel 15%, zorgen ze voor schonere lucht en krijg je een aantrekkelijke bedrijfsuitstraling.
 • Besparing tot 30% op de energierekening is mogelijk.
 • Ieder seizoen een comfortabel binnenklimaat.
 • Verkoelt de binnenruimte.
 • Eenvoudig in realisatie, met een groot effect.

Kosten aanleg, onderhoud en beheer

De kosten voor aanleg, onderhoud en beheer kunnen bij deze maatregel terugverdiend worden. De terugverdientijd hangt af van: de kosten die gemaakt worden om de binnenruimte geschikt te maken voor de maatregel, de toegevoegde waarde aan het vastgoed en de lagere energie rekening.

Voor de kosten van deze maatregel kan je gebruik maken van de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) regeling. Via onderstaande activiteiten met referentienummer kan je aanspraak maken op investeringsaftrek van  36% (MIA) of het afschrijven van 75% (VAMIL) van de investeringskosten:

 • F 6423: Inpandig muurbegroeiingsysteem.
Kosten Aanleg Beschrijving Onderhoud & beheer

Temperatuurzones

Het realiseren van geïsoleerde afscheidingen tussen verschillende ruimtes kan veel geld kosten. Ook moet de temperatuur per ruimte geregeld kunnen worden. Beide kosten zijn volledig bedrijfsafhankelijk.

Er is geen extra onderhoud door deze maatregel.

Mechanisch koelen

Een airco kost tussen de €10 en €20 per m², zo kost een airco voor 120 m² rond €1700. De energiekosten van een airco hangt af van het gebruik en kosten per kWh. Een airco voor 120 m² kan bij vol en 24uurs gebruik oplopen naar  €16 per dag.

De filter van een airco moet bij veel gebruik maandelijks worden schoongemaakt. Ook moet minimaal jaarlijks gecontroleerd worden of onder andere de druk goed is. Hiernaast gaat een airco bij goed onderhoudt gemiddeld tien jaar mee.

Het afvoeren en ventileren van warme lucht

Het openzetten van ramen tijdens de nacht: geen kosten. De kosten voor een systeem wat automatisch ramen open of andere ventilatie aan zet zijn zeer bedrijfsafhankelijk.

Een automatisch systeem heeft onderhoud nodig. Het open zetten van ramen kost weinig tijd echter moet hier ook aan (inbraak)veiligheid gedacht worden.

Groene binnenruimte

De kosten voor een groene binnenruimte zijn volledig afhankelijk van je hier invulling aan wil geven. Er zijn veel bedrijven die u hierbij kunnen helpen. Ook zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld planten te huren.

De planten moeten worden onderhouden en water krijgen.


Effect van de maatregel

Deze maatregel heeft een positief effect op het thema hitte. De tabel hieronder laat het effect van deze maatregel zien. De icoontjes geven aan hoe sterk het effect op een thema is: hoe meer icoontjes, hoe groter het positief effect.

Thema Effect Beschrijving
Wateroverlast Geen effect op het thema wateroverlast.
Droogte

Geen effect op het thema droogte.

Hitte HitteHitteHitte Het effect op het thema hitte is gemiddeld tot veel en afhankelijk van de manier van verkoeling in het gebouw. Mechanisch verkoelen heeft een groot effect op de binnenwarmte, waarbij de temperatuur mechanisch aangepast kan worden. Het afvoeren en ventileren van warme lucht/natuurlijk filteren van lucht heeft een gemiddeld effect op het binnenklimaat. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur tijdens het ventileren en het aantal vierkante meter groen in de binnenruimte.
Biodiversiteit Geen effect op het thema biodiversiteit.

Sluiten