Handleiding De Levende (en klimaatvriendelijke) Tuin
Branchevereniging VHG ondersteunt groenondernemers met kennis en inspiratie. Onlangs publiceerden zij de Handleiding De Levende Tuin. VHG legt met dit inspiratieboek de nadruk op duurzaamheid en gezondheid. Zo wordt beschreven hoe je de biodiversiteit vergroot, hoe je met beplanting de lucht kan zuiveren en hoe je een klimaatvriendelijke tuin aanlegt. Volgens conceptontwikkelaar Kim van der Leest zijn integrale groene oplossingen daarbij belangrijk: het groen dient meerdere doelen. Goed voor mens, klimaat, natuur en economie.
Multifunctioneel
Van der Leest geeft als voorbeeld van een multifunctionele groene oplossing het vergroenen van voortuinen. “Mensen vergeten vaak hun voortuin als ze hun tegels voor groen willen vervangen. Terwijl groene voortuinen ook sociaal gezien heel belangrijk zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een straat met voortuinen vol planten uitnodigt tot wandelen en je buren te ontmoeten. Dan is een groene voortuin niet alleen een middel om te verkoelen en regenwater op te nemen, maar vermindert het ook de eenzaamheid onder ouderen. Bovendien blijken mensen gelukkiger te zijn als ze tijd doorbrengen in een groene omgeving.”
Onderhoudsvriendelijke groene tuin
Veel particulieren, scholen, zorginstellingen en bedrijven willen een tuin die weinig onderhoud vereist en kiezen dan vaak voor tegels. Van der Leest laat met de Handleiding De Levende Tuin zien dat een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk kan zijn. “Een tegeltuin is niet altijd goedkoper en makkelijker in het onderhoud dan een goed aangelegde groene tuin. Denk bijvoorbeeld aan prairiebeplanting: een combinatie van sterke vaste planten en grassen. Door de dichte beplanting krijgt onkruid minder kans. Bovendien is een prairietuin bloemrijk en doorstaat het droge zomers goed.”
Hoe raak je inwoners
De handleiding is ook goed bruikbaar voor lokale overheden die inwoners willen motiveren hun tuinen groener te maken. “Gemeentes vinden klimaatadaptieve tuinen belangrijk, maar hebben soms moeite om inwoners enthousiast te krijgen voor het vergroenen van hun tuinen. Wij laten voorbeelden zien hoe je inwoners meekrijgt als je het tuinontwerp koppelt aan ontmoeten, biodiversiteit en voedsel”, aldus Van der Leest. “Klimaatadaptatie raakt niet alle mensen, maar een combinatie met spelende kinderen, vlinders om je huis, mooie bloemen en een eetbare tuin vaak wel.”
De Handleiding De Levende Tuin is digitaal in te zien via deze link.
Meer nieuws
juli 2025
- 02 juli 2025 - De Waterbank: ruilhandel met restwater moet watertekort tegengaan
- 02 juli 2025 - Kennisdag Zoetwater: voor iedereen die werkt aan wateruitdagingen van de toekomst
- 01 juli 2025 - Onderzoek: behoefte aan meer communicatie over klimaatrisico’s via de brievenbus
juni
- 23 juni 2025 - Samen voor natuurherstel: beekherstel Oude Leij in de Kaaistoep
- 11 juni 2025 - Impulsregeling Klimaatadaptatie: succesverhaal met ruimte voor verbetering
- 10 juni 2025 - Studenten maken impact met startup voor groene daken
- 06 juni 2025 - 25 nieuwe groene schoolpleinen
- 02 juni 2025 - Heat Action Day in Brabant: in actie tegen hittestress