Voorbeelden van adaptiemaatregelen

Er zijn verschillende maatregelen die inwoners kunnen nemen om bij te dragen aan een meer klimaatbestendige omgeving. Daarmee beperken ze ook voor zichzelf het risico op schade en gezondheidseffecten. Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • Minder bestrating in de tuin
    Inwoners kunnen (delen van) hun tuin onverhard inrichten, of eventueel met waterdoorlatende verharding. Het is belangrijk dat hemelwater snel kan worden afgevoerd zonder de capaciteit van het riool te overschrijden. Door tuinen onverhard in te richten, kan regenwater beter in de grond wegzakken. Op deze manier ontstaat er bij hevige regenval minder kans op wateroverlast.
  • Vergroening van dak, (gevel)tuin en balkon
    Inwoners kunnen hun dak, (gevel)tuin of balkon vergroenen. Vergroening zorgt ervoor dat water beter wordt vastgehouden en afgevoerd. En het versterkt de biodiversiteit. Ook verbetert vergroening de luchtkwaliteit, doordat groen fijnstof vermindert en het CO2 omzet in zuurstof. Verder werkt groen verkoelend door natuurlijke schaduw en verdamping van water, wat fijn is in periodes van hitte.
  • Regenton
    Inwoners kunnen hun regenpijp afkoppelen van het riool. Ook kunnen ze water opslaan in een regenton. Zo ontlasten ze bij hevige regenval de capaciteit van het riool en kunnen ze in droge periodes het opgevangen regenwater gebruiken, waarmee ze kraanwater besparen.
  • Isolatie en zonwering
    Inwoners kunnen investeren in isolatie en/of zonwering om hitte te weren en het huis koel te houden. Ook bomen of planten tegen het huis zorgen voor meer koelte binnen. Als inwoners hun huis koel houden, krijgen ze minder snel last van hittestress en lopen ze minder gezondheidsrisico’s. Ook hoeven ze dan minder gebruik te maken van airco’s en ventilators, wat veel energie bespaart.

Bovenstaand filmpje van Waterschap Rijn en IJssel schetst een mooi beeld van de positieve invloed die enkele adaptiemaatregelen kunnen hebben.

Een duidelijk overzicht van alle mogelijke maatregelen vind je in onderstaande infographic.

Overzicht maatregelen

Overzicht maatregelen1

Overzicht maatregelen2

Een uitgebreider overzicht van adaptiemaatregelen vind je op de inwonerspagina van het Klimaatportaal Brabant. Daar kun je ook lezen hoeveel ruimte deze maatregelen innemen, wat ze doen om klimaateffecten tegen te gaan en hoe sterk ze bijdragen aan de biodiversiteit. Daarnaast bevat de tabel ‘De effectiviteit van maatregelen’ een overzicht van adaptiemaatregelen met daarbij het effect ervan op de omgeving en gezondheid van inwoners.

Tot slot is het niet alleen belangrijk dat inwoners weten welke maatregelen ze kunnen nemen. Het helpt ook als ze weten welke steun ze kunnen krijgen bij het nemen van maatregelen. Op het Klimaatportaal Brabant vind je een overzicht van organisaties waarbij Brabanders een subsidie kunnen aanvragen als ze adaptiemaatregelen willen nemen.  

Vraagbox 2

Bekende maatregelen om regenwater beter te laten wegzakken in de bodem zijn vergroenen en tegels weghalen. Hoe kun je er nog meer voor zorgen dat regenwater beter wegzakt in de bodem?

Sluiten