Weerbewaking op festivals kan risico’s extreem weer beperken

vrijdag 29 juni 2018

Sinds een paar jaar hebben we te maken met extremer weer door klimaatverandering. De buien zijn niet alleen heftiger, maar vaak ook onvoorspelbaarder geworden. Festivals zijn in zulke situaties kwetsbaar omdat ze doorgaans in de openlucht plaatsvinden en veel bezoekers trekken. Weerbewaking kan een oplossing zijn om risico’s te beperken.

Afgelopen jaren veel overlast door noodweer

Veel festivals werden de afgelopen jaar geraakt door extreem weer. Zo werd Pukkelpop in 2011 getroffen door noodweer, met vijf doden tot gevolg. Bij Rock am Ring moesten onlangs 3400 bezoekers worden behandeld tegen verbranding of een zonnesteek. En ook als er geen gewonden of doden vallen, kan een evenement met een ondergelopen festivalterrein daar veel schade en ongemak van ondervinden.


Water op het festivalterrein van Rock Werchter. (Fotograaf: Ben Kerckx)

Weerbewaking kan risico’s verkleinen

Veel grote evenementen worden nog altijd verrast door noodweer. Evenementen kunnen het risico op schade verlagen door weerbewaking in te huren voor deze onvoorspelbare weersomstandigheden. Steeds meer evenementen huren een meteoroloog in om de buien van minuut tot minuut te kunnen volgen. Op die manier kunnen festivals beter anticiperen op noodweer. Meteogroup heeft veel ervaring met het monitoren van het weer voor evenementen. Ze doen dat vaak op afstand, maar bij grote evenementen ook ter plaatse.

Weerbewaking als eis voor vergunning

Meteoroloog Klaas Dros stelt dat gemeenten steeds vaker contact met een meteoroloog eisen bij het afgeven van een vergunning voor evenementen. Elke gemeente maakt daarin zijn eigen beslissingen. Maar het inzetten van weerbewaking is ook voor gemeentes steeds vaker een vereiste.

Down The Rabbit Hole, Beuningen

Het Brabantse Festival Down The Rabbit Hole zag een aantal jaar geleden een hoosbui op zich afkomen, een dag voor het festival aanving. Als er 5 millimeter extra regen zou vallen, werd het terrein onbegaanbaar en moest het festival een dag later starten. Meteogroup bekeek heel precies hoe de bui zich zou ontwikkelen. Uiteindelijk dreef het noodweer over en bleek de schade voor het festival mee te vallen. Een dorp verder was het noodweer zo hevig dat er miljoenen aan schade was.

Theaterfestival Boulevard, ‘s-Hertogenbosch

Theaterfestival Boulevard maakt gebruik van betaalde weersites om het weer nauwkeurig in de gaten te houden. Stephan Grilis, hoofd productie: “Aan de hand daarvan kunnen we besluiten om buitenvoorstellingen iets te vervroegen of te verlaten. We hebben ook een lijntje met Meteoconsult, maar die bellen we alleen als er een grote dreiging is van extreem weer. Dat hebben we gelukkig nog niet meegemaakt.”

Bliksemafleiders en hagelkanonnen

Met weerbewaking weet een festival tijdig welke maatregelen getroffen moeten worden. Bij hoosbuien zet je rijplaten, zand en strobalen klaar om drassig terrein begaanbaar te maken. Bij onweer plaats je op tijd bliksemafleiders, bij hevige wind stut je tenten. Dancefestival Tomorrowland heeft zelfs een hagelkanon paraat om de wolken te breken. En in het ergste geval kan een evenement tijdig worden afgelast.

 

« Terug

Sluiten