Tien tips om je huis en tuin klimaatbestendig te maken

donderdag 09 augustus 2018

Nederland moet zich in rap tempo aanpassen aan hitte, droogte en hoosbuien. We kunnen onze omgeving regenbestendig maken, zorgen voor verkoeling en meer natuur aanbrengen. En jij kan daaraan bijdragen. Hier zijn tien tips om je huis en tuin klimaatbestendig te maken. 

1. Tegels eruit, planten erin 
Maak van je tuin een koele, groene oase. Operatie Steenbreek zegt het al een tijdje: stenen warmen op en laten geen regenwater door. Door je tuin groen te maken, zorg je voor verkoeling in je huis en tuin en help je mee aan betere regenwateropvang.  

2. Vergroen je balkon 
Heb je geen tuin? Een balkon kun je ook vergroenen. Zorg voor klimplanten en een muur vol kruiden om je huis te verkoelen en bijen aan te trekken. 


Foto: Brigitte Werner/Pixabay

3. Breng waterdoorlaatbare verharding aan 
Wil je wel een pad of een terras in je tuin? Dan kun je kiezen voor een waterdoorlaatbare verharding. Dat kan bijvoorbeeld met grind, houtsnippers, houten vlonders of tegels met groen ertussen. 

4. Plant een boom of een klimplant 
Een boom geeft schaduw, houdt water vast en filtert ook de lucht. Een pergola met begroeiing zoals een druif geeft ook veel verkoeling in je tuin. 

5. Vang regenwater op 
Door je regenpijp af te koppelen van het riool, draag je bij aan een waterbestendige stad. Je kunt het regenwater opslaan in een regenton, zodat je in droge perioden je tuin met regenwater kan besproeien. Zo bespaar je drinkwater en belast je het riool niet. 

6. Laat regenwater infiltreren  
Met een wadi of een grindkoffer in je tuin vang je grote hoeveelheden water op die je langzaam in de grond laat infiltreren. 

7. Maak je dak groen  
Een plat dak kan veel hitte veroorzaken. Door je dak te beplanten met bijvoorbeeld vetplanten, kun je je huis (of schuur) klimaatbestendig maken. Een groen dak absorbeert warmte, neemt regenwater op en trekt bestuivers aan. 

8. Leg een groene gevel aan
Jgevel vergroenen is eigenlijk heel makkelijk. Klimplanten als klimop, wilde wingerd en druif maken je huis koeler en groener.  

9. Zorg voor een groene erfafscheiding 
Een heg zorgt voor verkoeling, meer dieren in je tuin en een mooie aanblik. Je kunt ook kiezen voor leibomen. 

10. Breng zonwering aan 
Zonwering aanbrengen of je huis wit schilderen kan natuurlijk ook, als aanvulling op alle groene maatregelen. 

Bepaal nu jouw score voor een klimaatbestendig huis met de app van Huisje Boompje Beter. 

 

« Terug

Sluiten