Veel landbouwschade door droogte in Brabant
De extreme droogte van de afgelopen maanden heeft voor boeren in Brabant veel schade opgeleverd. Landbouworganisatie LTO noemt de droogte ‘rampzalig’ voor boeren. De verwachting is dat gewassen qua hoeveelheid en kwaliteit minder gaan opbrengen.
Foto: Go Rhy Yan/Unsplash
Kleinere gewassen
Er valt dit jaar 60% minder maïs en gras te oogsten, waardoor veel veehouders in de problemen komen. Door de droogte zijn bepaalde gewassen ook kleiner of anders van vorm. Supermarkten stellen strenge eisen aan het uiterlijk van de gewassen. De kwaliteit van de producten is prima, maar ze zien er anders uit. Komkommers trekken krom door de droogte en aardappelen zijn te klein. Net zoals de pruimen van teler Hamelink uit Wemeldinge: die zijn 3 millimeter te klein. Door de vele zonuren zijn de pruimen wel extra lekker, maar Hamelink bleef zitten met 60.000 kilo pruimen.
80% van Brabantse uienoogst verloren
Hetzelfde geldt voor de Brabantse uien. Persvoorlichter Mark de Jong van de ZLTO zegt dat in zuidwest Brabant de meeste schade is ontstaan omdat boeren daar niet uit grondwater mogen beregenen door gevaar van verzilting. 80% van de uienoogst is daardoor mislukt. “Dat gaat om 1,2 miljoen ton uien die niet verkocht kunnen worden dit jaar; ze zijn simpelweg te klein. Aan de smaak ligt het niet”, aldus De Jong, “het gaat om de cosmetische eisen die supermarkten stellen aan de producten. We weten allemaal dat het klimaat verandert, er is elk jaar wel iets. Daardoor zien de producten er niet meer elk jaar hetzelfde uit. Maar de inkoopsystemen van de supermarkten zijn nog steeds geënt op weermodellen uit het verleden. Daar moet iets aan veranderen. Daarom zijn we samen met FoodUp onder de noemer #HeteZomerOogst een actie gestart om deze buitenbeentjes toch in de supermarkten te krijgen.”
Minister Schouten van Landbouw wil de gedupeerde boeren tegemoetkomen met financiële maatregelen en tijdelijke versoepeling van bepaalde regels.
Meer nieuws
oktober 2024
september
- 19 september 2024 - Rainproof Dommeltuin in hartje Eindhoven vermindert effecten van klimaatverandering
- 12 september 2024 - Wandelen in het dynamisch beekdal met nieuwe AR-tool
- 11 september 2024 - Hittestress? Plant dit najaar een boom voor een koele tuin
augustus
- 29 augustus 2024 - Beek Keersopperbeemden hersteld
- 13 augustus 2024 - Natuurbranden beheersen wordt steeds belangrijker: zo kun jij helpen
- 09 augustus 2024 - Hittegolf van 2019 in een hetere toekomst
- 08 augustus 2024 - Onderzoek naar hitte in bestaande woningen
- 05 augustus 2024 - Nieuwe tool in Klimaateffectatlas toont KNMI’23-scenario’s