Arbeidsproductiviteit neemt af tijdens hittegolf

donderdag 30 augustus 2018

Een hittegolf maakt je duf en moe omdat je lichaam extra hard moet werken om koel te blijven. Dat zorgt ervoor dat je op hete dagen minder geconcentreerd kan werken. Sterker nog: hittestress kan leiden tot 30-50% minder productiviteit op de werkvloer. Zonder klimaatadaptatie zal de economie daar waarschijnlijk veel schade van ondervinden.

Gezondheidsrisico’s voor fysiek zware beroepen

Steden zijn bijzonder gevoelig voor hittegolven: door omvangrijke bebouwing wordt het in steden tot wel 10 graden warmer dan op het platteland. De mensen met een baan in de stad kunnen tijdens hete zomers meer last hebben van hittestress, waardoor de arbeidsproductiviteit kan afnemen. Vooral mensen met een fysiek zwaar beroep die buiten werken, zoals dakdekkers en stratenmakers, lopen gezondheidsrisico’s.

Werk en hitte: wanneer is het nog verantwoord?

De ARBO-wet geeft geen duidelijke regels als het gaat om hitte en werk. Het is lastig in te schatten wanneer het alleen oncomfortabel is om in de warmte te werken, of wanneer het gevaarlijk wordt. Vakbond FNV heeft daarom een hittestresscalculator gemaakt waarin je kunt zien of het nog verantwoord is om fysiek zwaar werk te doen. De calculator geeft aan dat bouwvakkers bij een temperatuur van 30°C en een luchtvochtigheid van 60% zouden moeten stoppen met hun werk. Voor kantoren geldt dat het boven de 28 graden (binnentemperatuur) niet meer verantwoord is om door te werken, aldus de FNV. Met deze tool kun je inschatten of het nog verstandig is om achter je bureau te blijven zitten.

« Terug

Sluiten