Tilburg University: een klimaatbestendige campus

maandag 26 november 2018

Tilburg University is met recht waterbestendig te noemen. Het regenwater dat op de campus valt, wordt op veel plekken opgevangen op groene daken, in de bodem geïnfiltreerd of opgevangen voor hergebruikDe universiteit heeft 4500 vierkante meter groene daken aangelegd ovijf verschillende gebouwen. Een wadi zorgt voor de infiltratie van regenwater in de bodem. Het regenwater van het gloednieuwe gebouw CUBE wordt 100% geïnfiltreerd in de bodem naast het gebouw. En ten slotte wordt het regenwater van het sportcentrum opgevangen in een ondergrondse tank om toiletten mee door te spoelen. 

Klimaatadaptatie als voorbeeld voor de samenleving 

“Tilburg University heeft een voorbeeldfunctie en wil daarom een bijdrage leveren aan iets goeds. We hebben hier een heel bataljon aan onderzoekers zitten die met dit soort onderwerpen bezig zijn, dus is het voor ons logisch dat we het dan ook toepassen”, aldus Marieke de Kort, programmamanager duurzaamheid van Tilburg University.  

Groene daken 

 De daken zijn grotendeels beplant met sedum (vetplanten), maar Tilburg University gebruikt ook kruiden als dakbeplanting op daken die voor sedum minder gunstig liggen ten opzichte van de zon”, aldus De Kort. De groene daken bieden veel voordelen voor de campus: het werkt verkoelend, het fungeert als kortstondige wateropslag en vertraagt het regenwater tijdens stortbuien. Daarnaast is het mooi om te zien en bevordert het de luchtkwaliteit en biodiversiteit. 

Fotograaf: Marieke de Kort

Regenwateropvang in een wadi 

Midden op de campus ligt een groene biotoop, een wadi, waarin regenwater van het dak van het naastgelegen gebouw wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem. Naast het water van het dak, wordt ook het regenwater van een aangrenzend terras en de belangrijkste laan op de campus opgevangen in zeven putten en geïnfiltreerd in de wadi. De wadi dient als een landschappelijke verbinding tussen het nabijgelegen Warandebos, de campus en de stad. Tilburg University wil met deze biotoop tevens de campus mooier maken en de biodiversiteit bevorderen. In de wadi leven verschillende soorten insecten en kleine amfibieën. 

Fotograaf: Marieke de Kort

Regenwater door het toilet  

Het Sports Center van de universiteit vangt 36.000 liter regenwater op in een ondergrondse tank. Er wordt momenteel een project gestart om het grijswatercircuit hierop aan te sluiten. Het is straks de bedoeling dat de toiletten met het regenwater worden doorgespoeld. En dan kan je met een volle tank toch al snel 6.000 keer doortrekken. 

Nieuw gebouw CUBE klimaatbestendig  

Onlangs is het gebouw CUBE geopend op de campus. Het gebouw heeft het duurzame bouwkeurmerk BREEAM met vier (uit vijf) sterren gekregen. Een van de onderdelen van het keurmerk gaat over klimaatadaptatie. Zo is bij het ontwerp van het gebouw en het omliggende terrein rekening gehouden met extreme regenval. “Al het regenwater dat we op het dak van de CUBE opvangen, infiltreert in de grond in een systeem van holle kratten. Zo hoeven we niets te lozen op de riolen”, aldus Hoeijmans. “De opslagcapaciteit van het infiltratiesysteem en de grond volstaat ruim, ook bij hevige buien. Ook hebben we voor het omringende terrein gekozen voor planten die goed kunnen leven van natuurlijke regenval, zodat ze, ook in perioden van ernstige droogte, geen extra water behoeven.” 

Dit doet Tilburg University aan duurzaamheid en klimaatadaptatie. 

« Terug

Sluiten