Potentieel van groenere tuinen blijkt enorm

vrijdag 20 december 2019

Hoe groen zijn de Nederlandse tuinen? Climate Adaptation Services (CAS) en adviesbureau Deloitte onderzochten het groenpercentage van tuinen per gemeente. De conclusie: de gemiddelde tuin bestaat voor 36% uit planten. De Nederlandse tuin kan dus bijna drie keer groener, stelt het rapport. Groene tuinen zorgen voor verkoeling, afwatering, biodiversiteit en opvang van CO2 en fijnstof.  

Potentieel groene tuinen_foto Joyce Huis.jpg
Afbeelding: groene tuin (Joyce Huis)

Hoe groen zijn de Brabantse tuinen? 

CAS en Deloitte analyseerden drie miljard vierkante meter tuin in Nederland. Ze vonden grote verschillen tussen verschillende gemeentes. In Brabant staat Waalre met 55% begroeiing op nummer 1 van groenste tuinen. Eersel en Baarle Nassau doen het ook goed, met respectievelijk 50% en 48% groen. In het rood op de kaart zien we onder andere Eindhoven (23%) en ’s-Hertogenbosch (22%). Tilburg scoort het laagst met een groenpercentage van 19%. Volgens het rapport kan de gemeente Tilburg bijna 11 miljoen vierkante meter vergroenen als ze haar inwoners kan overtuigen van de aanleg van groene tuinen.  

De voordelen van groene particuliere tuinen 

Een groene tuin heeft veel voordelen. Volgens de Handleiding De Levende Tuin zorgt een groene tuin niet alleen voor biodiversiteit, verkoeling en afwatering, maar zuivert het ook de lucht. Daarnaast zijn mensen met een groene tuin minder eenzaam (het bevordert het sociaal contact) en gelukkiger (naar een groene tuin kijken vergroot het geluksgevoel).  Operatie Steenbreek (bekend van de slogan: tegel eruit, plant erin), stelt dat liefst 40% van het bebouwde oppervlak in een stad in particuliere handen is. Daarmee kunnen inwoners dus een groot verschil maken in het aantal vierkante meters groen in een stad.  

Verkoeling belangrijke reden voor vergroening 

Het rapport van CAS en Deloitte benadrukt dat groene steden kunnen zorgen voor aanzienlijke verkoeling. In steden is het tussen de 3 en 8 graden Celsius warmer dan in het buitengebied, stellen ze. Stenen houden in de bebouwde omgeving warmte vast en planten zorgen juist voor verkoeling. Uit eerder onderzoek blijkt dat 10% meer beplanting in de hele buurt kan leiden tot een daling van 0,6% graden Celsius op die plek. De temperatuur in de hele stad Eindhoven kan met het vergroenen van tuinen zelfs met 0,68 graden Celsius dalen. 

Het rapport over het groenpotentieel van tuinen is hier te downloaden. 

« Terug

Sluiten