Een koele kijk op de inrichting van de buitenruimte

woensdag 10 juni 2020

Hoe kunnen we onze steden en dorpen hittebestendig inrichten? Een samenwerking van gemeenten en kennisinstellingen heeft daar de afgelopen twee jaar onderzoek naar gedaan. In het rapport ‘Een koele kijk op de inrichting van de buitenruimte’ lees je de resultaten van het onderzoek. Deze resultaten bieden handvatten aan gemeenten om de buitenruimte hittebestendig in te richten.

Bankje schaduw.jpg

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Uit het rapport blijkt dat je de stedelijke omgeving via twee verschillende doelstellingen hittebestendiger kunt maken:

    • Je kunt de luchttemperatuur verlagen. Dat kan vooral door de omgeving te vergroenen.
    • Je kunt de gevoelstemperatuur verlagen. Dat kan vooral door schaduw te creëren.

Daarnaast staat er in het rapport een overzicht met  maatregelen die helpen tegen hitte en op welke manier? Tot slot geeft het rapport gemeenten drie richtlijnen waarmee ze de buitenruimte hittebestendig kunnen inrichten. De richtlijnen zijn vrij genoeg voor ontwerpers en concreet en meetbaar genoeg om te bepalen wanneer een plek hittebestendig is.

Hoe zien de ontwerprichtlijnen eruit?

Samengevat zijn dit de drie richtlijnen:

  1. Afstand tot koelte: de afstand tot koelte vanaf elke woning is kleiner dan 300 meter. Dat moet een aangename, koele verblijfplek zijn.
  2. Percentage schaduw in loopgebieden: er moet genoeg schaduw zijn op de stoep en in alle wijken.
  3. Percentage groen: er moet genoeg groen zijn. Daarvoor hebben de onderzoekers voorstellen gedaan per wijktype.

Welke hulpmiddelen staan er verder in het rapport?

Naast de drie richtlijnen en het overzicht van maatregelen vind je in het rapport ook de volgende hulpmiddelen:

  • Mindmap ‘Hitte in de stad’: daarin staat in vijf thema’s wat de gevolgen zijn van hitte in de stad en wat voor oplossingsrichtingen er zijn. Deze mindmap kun je als gemeente gebruiken om het thema te verkennen en prioriteiten te stellen.
  • Thermal walk: met deze onderzoeksmethode kunnen gemeenten zelf hitte meten en ervaren. Dit kan ook een mooie tool zijn om te gebruiken voor de risicodialoog.
  • EfFact checker: in de Effact checker vind je antwoord op verschillende vragen uit de praktijk over hittemaatregelen in de buitenruimte.

« Terug

Sluiten