Klimaatadaptatie in Het Groene Woud: veertien projecten van start

vrijdag 12 februari 2021

Veertien initiatieven om Het Groene Woud klimaatbestendig te maken, ontvingen een voucher van maximaal 9000 euro om de plannen voor klimaatadaptatie ten uitvoer te brengen. De projecten lopen uiteen van de aanplant van een voedselbos tot het afkoppelen van regenpijpen. Met deze concrete maatregelen wil Stichting Nationaal Landschap Het Groene Woud de omgeving beschermen tegen droogte, hitte, wateroverlast en verlies van biodiversiteit.

20201107_113240_resized_1.jpg
Fotograaf: Albert Zomers

Voedselbos d’Ekkers in Berlicum

Voedselbos d’Ekkers in Berlicum is een van de veertien initiatieven die in aanmerking kwam voor een klimaatvoucher. “Dankzij deze voucher van Het Groene Woud konden we starten met de realisatie van het voedselbos,” vertelt Albert Zomers, een van de initiatiefnemers. Dit klimaatrobuuste buurtvoedselbos brengt bewoners bij elkaar en herstelt de biodiversiteit. Daarnaast zorgt het voedselbos voor een bodem met een hoog organisch stofgehalte en een rijk bodemleven. Een gezonde bodem houdt meer water vast, wat zowel in droge als natte perioden van grote waarde is. Zomers: “Ook houden we de bodem bedekt met planten om de grond te verbeteren en verdamping van regenwater tegen te gaan.” De klimaatvoucher stelde de initiatiefnemers in staat om een gedegen projectplan en een inrichtingsplan te laten maken, waarmee ze subsidie konden aanvragen voor de aanplant. Via de Green Deal Voedselbossen wordt de ontwikkeling van biodiversiteit en bodemgesteldheid in het voedselbos gemonitord.

Binnen een jaar toverden de buurtbewoners een maisakker om tot een beginnend voedselbos met noten- en fruitbomen en 600 haagplanten. Ook zaaiden ze groenbemesters en planten met lange wortels in om een start te maken met het bodemherstel. “Ik ben blij dat we van een monotoon maisveld een levendig bos hebben gemaakt,” zegt Zomers. “Het wordt straks een soort Hof van Eden.” Bij de start van de aanplant waren er geen wormen of mollen te vinden, maar volgens Zomers zie je die nu al terugkomen. “Er is een dassenburcht in het voedselbos. De dassen wroeten nu in de grond om larven van langpootmuggen te zoeken.” Door eerder gebruik van drijfmest en zware machines, was de grond verdicht en uitgeput. Dat er nu larven te vinden zijn, is een zichtbare verbetering.

20200724_150535_resized.jpg
Fotograaf: Albert Zomers

Regenpijpen afkoppelen in Sint-Michielsgestel

Burgerinitiatief Met Elkaar Voor Mekaar motiveert inwoners van Sint-Michielsgestel om regenwater in de bodem te laten infiltreren om droogte tegen te gaan en belasting van het rioolstelsel bij piekbuien te voorkomen. De groep inwoners heeft eerder al succes geboekt met acties om inwoners te motiveren voor zonnepanelen en spouwmuurisolatie. “Dit keer wilden we graag iets doen aan klimaatadaptatie,” vertelt René van der Burgt van de vrijwilligersorganisatie. “De gemeente was bezig met een plan om het riool te vervangen. Voor het regenwater dat in voortuinen valt, maken ze een gescheiden rioolstelsel waarbij regenwater apart afgevoerd wordt. Maar voor het water dat van het dak in de achtertuinen uitkomt, was er nog geen plan. Dat pakte Met Elkaar Voor Mekaar op.”

De klimaatvoucher van Het Groene Woud hielp de initiatiefnemers om professionals in te huren en samen een goed projectplan te maken. In dat plan werd onder andere opgenomen hoe ze de financiën, communicatie en planning goed kunnen organiseren. “En hiermee hebben we overige subsidieverleners zoals gemeente en waterschappen kunnen overtuigen,” aldus Van der Burgt. Het initiatief ontzorgt inwoners bij het afkoppelen van de regenpijp. Een hovenier geeft advies over het laten infiltreren van het dakwater in de border, regenton of infiltratiekrat. Al 150 huishoudens hebben interesse getoond. De subsidieverleners hebben geld vrijgemaakt om de eerste 80 woningen de regenpijp van het riool af te koppelen, maar de ambitie van het burgerinitiatief reikt verder.

Overzicht van projecten

De provincie Noord-Brabant en waterschappen De Dommel, Aa & Maas en Brabantse Delta stelden in totaal 125 duizend euro aan vouchers beschikbaar. Klik hier voor meer het overzicht van de verschillende projecten, inclusief projectplannen.

« Terug

Sluiten