Bestaande bedrijventerreinen klimaatbestendig inrichten met planologische en juridische instrumenten

woensdag 05 mei 2021

Hoe kun je als gemeente of waterschap 'sturing' geven aan het klimaatadaptief inrichten van bestaande bedrijventerreinen? De werkgroep ‘Klimaatbestendige bedrijventerreinen Oost-Brabant’ liet het uitzoeken.


Fotograaf: F.Macke

“We willen allemaal een steentje bijdragen om de effecten van klimaatverandering op te vangen. Ook op bestaande bedrijventerreinen. De werkgroep van gemeenten en waterschappen vroeg een overzichtelijk  document met welke zaken vastgelegd kunnen worden over dit onderwerp” aldus Roel Wouters (projectleider Klimaatbestendige bedrijventerreinen Oost-Brabant).

Samen met Ambient is het project klimaatbestendige bedrijventerreinen met deze vraag aan de slag gegaan. Het resultaat ligt er nu: een praktisch overzicht van planologische en juridische instrumenten om bestaande bedrijventerreinen klimaatbestendig in te richten. Roel Wouters vervolgt: “Het rapport toont de mogelijkheden met de huidige wetgeving maar ook een doorkijk naar de mogelijkheden straks met de Omgevingswet. Daarnaast geeft het rapport inzicht in de opgaven en consequenties van het toepassen van de instrumenten. Kortom, een stuk waar we erg blij mee zijn en we hopen dat alle gemeenten binnen, maar ook buiten de samenwerking, er goed gebruik van kunnen maken.”

Met dit project werken de RNOB, Klimaatportaal Zuidoost-Brabant en gemeenten Deurne en Helmond samen aan klimaatbestendigheid op bestaande bedrijventerreinen. Dit jaar volgen ook nog een overzicht van de technische mogelijkheden, financiële prikkels en communicatie. Dit wordt gecombineerd met enkele praktische pilots.

Download het rapport.

« Terug

Sluiten