Doe mee met ‘Het vergeten plantseizoen’

23-09-2021 17:02

Het is weer herfst! Wist je dat dit het ideale seizoen is om te gaan planten? Veel mensen denken dat je alleen in het voorjaar aan de slag kunt met nieuwe planten. Nee hoor, de herfst is het ideale plantseizoen. NL Vergroent is daarom gestart met de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’. Doe je ook mee om de tuinen in Brabant mooi te maken?

Tuiniere

Toolkit Vergeten Plantseizoen

NL Vergroent biedt voor deze najaarscampagne een toolkit met communicatiemiddelen. Ben je een gemeente, hovenier, tuincentrum, kweker of inwoner? En wil je anderen stimuleren om in het najaar te gaan planten? Gebruik dan het materiaal in deze toolkit! Je vindt de toolkit in het Klimaatwarenhuis.

Minder kwetsbaar

In het najaar regent het meer en is de luchtvochtigheid hoog. Daarom hoef je de planten na aanplant in de herfst geen water te geven. Dat scheelt in het waterverbruik, en je hoeft minder met de gieter te lopen. Daarnaast is planten in het najaar ook beter voor de planten zelf. In de eerste plaats omdat de bodem nog is opgewarmd door de zomer en de planten in het najaar in ‘slaapstand’ zijn. Vorst kan dan geen kwaad. De planten zullen in hun winterslaap niet meteen gaan groeien, maar eerst voedingsstoffen opslaan in wortels en takken. Zo worden ze extra sterk voor het volgende voorjaar, en kunnen ze ook beter tegen droogte.

Langere groei en bloei

Als je in de herfst plant, kun je ook dan genieten van mooie kleuren in je tuin. Er zijn namelijk ook genoeg herfstbloeiers. En door bollen en zaden te planten in het najaar, kun je al vanaf het vroege voorjaar van hun groei en bloei genieten. Door klimaatverandering begint de lente vaak eerder en bollen die al in het najaar geplant zijn, zullen in het voorjaar eerder tot bloei komen. Daarnaast zijn ze sterker doordat ze goed geworteld zijn, waardoor ze ook langer kunnen meegaan.

Goed voor mens en dier

Bezig zijn in de tuin is gezond! Door ook in de herfst te planten, ben je meer buiten. En je wordt je meer bewust van wat er allemaal gebeurt in de tuin. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook goed voor de tuin en voor alles wat erin leeft. En hoe langer je planten groeien en bloeien, hoe meer bijen en andere diertjes eropaf komen. Planten in het najaar is daarmee ook goed voor de biodiversiteit.

Geen tuin? Plant op balkon of in de straat

Ook zonder tuin kun je meedoen aan de actie. Vergroen je balkon! Heb je geen balkon? Inwoners kunnen ook een boomspiegel van de gemeente adopteren, en de grond om een gemeenteboom heen beplanten.

« Terug

Sluiten