Methode om bovenregionale risico’s op extreme neerslag in beeld te krijgen
Het onderzoeksconsortium van NKWK Klimaatbestendige Stad heeft in 2022 zes onderzoeken uitgevoerd. Eén van deze onderzoeken richtte zich op wateroverlast en hoogwater. Hierin stonden de omstandigheden centraal die leidden tot de overstromingen in de zomer van 2021. Wat waren die omstandigheden? En wat zijn de gevolgen als die neerslag op andere delen van Nederland valt? Is het mogelijk een methode te ontwikkelen waarmee je die gevolgen inzichtelijk maakt?
Uitzonderlijke gebeurtenis
De extreme buien in grote delen van Limburg, Duitsland en België waren een uitzonderlijke gebeurtenis. Dat kwam door een combinatie van factoren: het seizoen waarin de buien vielen, het weerpatroon, de hoeveelheid en duur van de regen, het gebied waar de regen viel en de grootte van dit gebied. Dit verraste ook deskundigen: het was een gebeurtenis waarmee bijvoorbeeld in de klimaatstresstesten nog geen rekening is gehouden.
Methode voor bovenregionale risico’s
Wateroverlast en problemen rond waterveiligheid kunnen tot regionale knelpunten leiden. Een belangrijke aanbeveling van de Beleidstafel Wateroverlast was daarom: stel een aanpak op om deze regionale knelpunten in beeld te krijgen. Het onderzoek van NKWK is een reactie op deze aanbeveling. Het resultaat van het onderzoek is een methode waarmee je extreme, bovenregionale neerslaggebeurtenissen kunt definiëren in een specifiek gebied, in combinatie met waarschijnlijke omgevingsfactoren die de situatie kunnen verergeren. Voorbeelden hiervan zijn het falen van gemalen en knelpunten in de interactie tussen regionale en stedelijke watersystemen.
Handig voor waterbeheerders en beleidsmakers
Met deze methode kun je ook bepalen welke gevolgen zo’n uitzonderlijk extreme bui heeft. Je kunt de methode gebruiken bij het opzetten van een bovenregionale stresstest en bij het uitwerken van adviezen van de Beleidstafel Wateroverlast. De methode kan waterbeheerders bijvoorbeeld helpen om te bepalen of ze bepaalde aanpassingen moeten doen aan watersystemen en waterkeringen. Ook helpt de methode beleidsmakers bij ruimtelijke vraagstukken waarbij Water en Bodem Sturend een rol kan spelen.
Meer nieuws
maart 2023
- 25 maart 2023 - Het kabinet komt met Landelijke Maatlat voor klimaatadaptief en groen bouwen
- 24 maart 2023 - Klimaatbeleid moet rechtvaardig zijn
- 23 maart 2023 - Het NK Tegelwippen is weer begonnen
- 22 maart 2023 - Vandaag is het Wereld Water Dag
- 21 maart 2023 - Hoe hangt het weer van 2022 samen met klimaatverandering?
- 17 maart 2023 - Lisdodde: goed voor boer, bodem, bouw en beestjes
- 15 maart 2023 - Water Works: waterevenement voor ontwerpers
- 09 maart 2023 - Duurzame toekomst voor bedrijventerrein Vijf Eiken - Heihoef
- 07 maart 2023 - Wil je inwoners stimuleren tot klimaatadaptatie? Maak gebruik van de nieuwe communicatietoolkit!
- 06 maart 2023 - Nieuwe overstromingskaarten kunnen helpen bij bouwbeleid