Tools voor woningcorporaties om woningen hittebestendiger te maken
Woningcorporaties krijgen van bewoners steeds vaker klachten over hitte. Wat kun je als woningcorporatie doen om hitte in woningen te verminderen? De provincie Utrecht heeft twee hulpmiddelen ontwikkeld voor woningcorporaties: een handreiking om inzicht te krijgen in welke woningen kwetsbaar zijn voor hitte en een factsheet die helpt om bewoners adviezen te geven over hoe ze hitte in hun woning kunnen verminderen.
Hoe biedt handreiking inzicht in kwetsbaarheid?
De handreiking helpt woningcorporaties om een eerste beeld te krijgen van welk vastgoed kwetsbaar is voor hitte. Woningcorporaties gebruiken bij de handreiking hun eigen VABI asset database. De handreiking gaat in op zes categorieën: zonwering bij de ramen, oriëntatie van de ramen, grootte van de ramen, type glas, ventilatiemogelijkheden en verduurzamingsmaatregelen. Voor elke categorie kijk je wat erover staat in de VABI. De handreiking geeft dan aanbevelingen per categorie.
Grootste effect: zonwering buitenkant of boom voor raam
De maatregel die hitte in woningen het meest tegengaat, is het gebruik van zonweringen aan de buitenkant. Een boom voor het raam heeft hetzelfde effect. Verder is het ook belangrijk om te letten op de plek van de ramen. Doorzonwoningen die ramen op het oosten en westen hebben, lopen een groter risico om oververhit te raken. Deze ramen zorgen namelijk voor veel meer zon in huis door de lagere stand van de zon in de ochtend en de avond.
Voorkom bij isolatie dat woningen warmte vasthouden
Naast instraling van de zon is ook belangrijk hoe de woning geventileerd wordt. Kunnen de ramen open en zijn er ventilatiestroken? Hoe meer er geventileerd kan worden, hoe beter je de woning kunt koelen. Tot slot is isolatie een aandachtspunt. Woningen worden geïsoleerd om in de winter warmte vast te houden, maar in de zomer kan een goed geïsoleerde woning het risico op oververhitting vergroten. Aan de andere kant kan goede isolatie in combinatie met buitenzonwering en genoeg ventilatiemogelijkheden de warmte juist buiten houden.
Adviseer bewoners over wat ze zelf kunnen doen
De factsheet is een aanvulling op de handreiking. Deze helpt woningcorporaties om samen met bewoners hitte in de woning te onderzoeken en om bewoners te adviseren hoe ze de hitte zoveel mogelijk buiten kunnen houden. De handreiking en de factsheet zijn opgesteld door TAUW in samenwerking met de provincie Utrecht en verschillende Utrechtse corporaties. De inhoud is gebaseerd op resultaten van de onderzoekslijn Hitte van NKWK-KBS.
Meer nieuws
september 2023
- 21 september 2023 - Duurzame intensieve teelten: eiwitgewassen in strokenteelt
- 14 september 2023 - Embassy of Water toont ontwerpen voor herstel watercyclus
augustus
- 22 augustus 2023 - ‘Ongekend heet’: klimaatverhaal over de gevolgen van een hittecrisis in Nederland
- 17 augustus 2023 - Tussenstand NK Tegelwippen: Brabantse gemeenten bovenaan in de ranglijsten
juli
- 13 juli 2023 - Provincie brengt gevolgen door dijkdoorbraken beter in beeld
- 11 juli 2023 - Tuinieren in de versteende stad: “Medewerking van gemeente is ontzettend belangrijk”
- 10 juli 2023 - Tools voor woningcorporaties om woningen hittebestendiger te maken
- 04 juli 2023 - Nieuwe Digitale Data Faciliteit helpt bij het opstellen en uitvoeren van het Brabants Programma Landelijk Gebied