Bredase maatregelen tegen hitte voorbeeld voor Europa

donderdag 28 september 2023

Om hittestress te beperken op het kasteelplein in Breda heeft de gemeente bomen geplant en een waterspeelplek met fonteintjes aangelegd. Deze maatregelen dienen als voorbeeld in een catalogus met verkoelende maatregelen die vanuit het Europese project Cool Towns is opgesteld. Het doel van dit project is om Europese steden te stimuleren de buitenruimte hittebestendig in te richten.  

Vrede Fontein op het Kasteelplein in Breda
Vrede Fontein op het Kasteelplein in Breda (Fotograaf: Gemeente Breda)

Koeler Kasteelplein

Uit onderzoek blijkt dat de binnenstad van Breda op hete dagen tien procent minder bezoekers trekt. Omdat de binnenstad veel belangrijke functies heeft, zijn er verkoelende maatregelen nodig. De bomen en de waterspeelplek op het Kasteelplein zijn daar voorbeelden van. Zo’n waterspeelplek vind je sinds 2022 ook op de Grote Markt in Breda. Verder heeft de gemeente bomen teruggeplaatst op de Mauritssingel om extra koelte te creëren.  

Catagolus met voorbeelden

De Intervention Catalogue is opgesteld door onderzoekers van het lectoraat Water in en om de Stad van de Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met tien betrokken steden. De voorbeelden bestaan uit het aanleggen van bomen en groene gevels, maar ook het plaatsen van schaduwdoeken en pergola’s, en de aanleg van waterelementen, zoals fonteinen en verneveling. Beleidsmakers, stedenbouwkundigen, planologen en andere professionals kunnen deze voorbeelden gebruiken als inspiratiebron voor hun eigen gemeente. 

Tool om hittestress te meten

Om te onderzoeken hoe effectief de verschillende maatregelen zijn, hebben de onderzoekers een aanpak ontwikkeld om hittestress te meten. Deze aanpak gebruikten de onderzoekers om mensen de vragen hoe aangenaam ze de temperatuur vonden op een plek waar een verkoelende maatregel was genomen. Zo konden de onderzoekers systematisch meten hoe effectief de maatregelen waren. 

« Terug

Sluiten