Meer dan 4,5 miljoen tegels gewipt met het NK Tegelwippen

donderdag 16 november 2023

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 4,5 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een ongekend record voor het NK Tegelwippen. Dat zijn 82 voetbalvelden vol tegels, meer dan het dubbele van vorig jaar! Gemeenten gingen de strijd met elkaar aan binnen drie verschillende klassementen: groot, middel en klein. Zij konden alle drie de Gouden Schep winnen.

Gemeente Halderberge wint de Gouden Schept bij het NK Tegelwippen
Foto: NK Tegelwippen

Wie is de winnaar?

En wie zijn uiteindelijk de winnaars? Gemeente Halderberge is winnaar van de kleine gemeenten. De Halderbergers wipten in totaal maar liefst 4.266 tegels per duizend inwoners! In een video zie je hoe de gemeente de Gouden Schep krijgt uitgereikt. De twee andere winnende gemeenten zijn Arnhem en Vlaardingen. Arnhem heeft zelfs twee prijzen gewonnen: voor de meeste gewipte tegels per inwoner én voor de meeste gewipte tegels in totaal.

Tegels eruit, groen erin

In Nederland liggen te veel tegels. Tijdens hitte zorgen tegels ervoor dat de omgeving nog heter wordt. En tijdens hevige regen veroorzaken ze snel wateroverlast. Tegels laten namelijk geen regenwater door. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Tegels vervangen door groen helpt: een groene tuin kan water beter opnemen in de bodem en biedt verkoeling. Bovendien is groen om je heen goed voor je gezondheid. En door te vergroenen help je ook de natuur!

Een groener Nederland begint in je eigen tuin

Op de website van het NK Tegelwippen vind je naast de tegelstand ook inspirerende voorbeelden en handige tuintips. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Met deze campagne vraagt een groot aantal organisaties aandacht voor minder steen en meer groen in de tuin. Deze campagne organiseert verschillende activiteiten met als doel om tuinen te vergroenen.

« Terug

Sluiten