De watersignaleringskaart: een nieuw hulpmiddel voor klimaatrobuuste verstedelijking
Een nieuw hulpmiddel om de geschiktheid voor klimaatrobuuste stedelijke uitleg te bepalen. Dat is hoe de watersignaleringskaart voor Noord-Brabant kan worden ingezet. De vier verschillende kleuren in de kaart (zwart, groen, oranje en rood) tonen de mate van geschiktheid voor nieuwe stedelijke woon- en werkmilieus, bekeken vanuit een klimaatrobuust watersysteem.
Water en bodem sturend
Water en bodem sturend, oftewel: het water- en bodemsysteem als basis voor de verstedelijking. Dat is één van de vijf ontwikkelprincipes die het Rijk, de provincie Noord-Brabant, waterschappen en stedelijke regio’s zijn overeengekomen in het kader van de verstedelijkingsopgave voor Brabant tot 2040/50. De huidige staat van ons water- en bodemsysteem en de gevolgen van klimaatverandering onderstrepen de noodzaak voor een andere manier van werken, dus wordt er gericht op klimaatbestendig en waterrobuust verstedelijken. Hierbij kan de nieuwe watersignaleringskaart worden gehanteerd bij de uitleg van steden en dorpen. Deze kaart wordt tevens in de toelichting van de omgevingsverordening genoemd als hulpmiddel bij de toepassing van lagenbenadering en bij de afweging voor locaties voor duurzame stedelijke ontwikkeling buiten het bestaand stedelijk gebied.
Wanneer gebruiken?
De kaart is bedoeld om het gesprek te starten over nieuwe stedelijke ontwikkelingen in relatie tot klimaatrobuust ontwikkelen. De betrokken partijen hebben afgesproken dat ze de watersignaleringskaart gebruiken bij het afwegen van de geschiktheid van stedelijke ontwikkelingen op uitleglocaties en dit vertalen in hun beleid. Dit betekent dat partijen het gesprek over uitleglocaties in relatie tot een klimaatrobuust watersysteem met elkaar voeren in het beginstadium van de planvorming (op lokaal en/of regionaal schaalniveau).
De watersignaleringskaart is vanaf vandaag te downloaden via de hulpmiddelenpagina van dit klimaatportaal.
Lees ook het artikel 'Watersignaleringskaart als afwegingsinstrument bij ruimtelijke keuzes' in Water Governance.
Meer nieuws
oktober 2024
september
- 19 september 2024 - Rainproof Dommeltuin in hartje Eindhoven vermindert effecten van klimaatverandering
- 12 september 2024 - Wandelen in het dynamisch beekdal met nieuwe AR-tool
- 11 september 2024 - Hittestress? Plant dit najaar een boom voor een koele tuin
augustus
- 29 augustus 2024 - Beek Keersopperbeemden hersteld
- 13 augustus 2024 - Natuurbranden beheersen wordt steeds belangrijker: zo kun jij helpen
- 09 augustus 2024 - Hittegolf van 2019 in een hetere toekomst
- 08 augustus 2024 - Onderzoek naar hitte in bestaande woningen
- 05 augustus 2024 - Nieuwe tool in Klimaateffectatlas toont KNMI’23-scenario’s