2023 was warmer en natter dan ooit

vrijdag 26 januari 2024

Het jaar 2023 was voor Nederland en ook voor Brabant het warmste én natste jaar ooit. Het nieuwe klimaatverhaal Weeroverzicht Brabant 2023: natter en warmer dan ooit neemt je mee door de vier seizoenen, de weerrecords en de relatie tussen deze weergebeurtenissen en het veranderende klimaat. Het verhaal wordt ondersteund door foto’s, grafieken en ander beeldmateriaal.

Weeroverzicht_2023

Warmste nieuwjaarsdag, warmste jaar wereldwijd

1 januari 2023 was in Nederland de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten. In Eindhoven was het toen om middernacht zelfs 16,9 °C. Wereldwijd was het ook het warmste jaar ooit gemeten. In Nederland waren vooral juni en juli erg warm. Op 11 juni werd in  Woensdrecht de eerste regionale hittegolf vastgesteld. Ook in juli bleef het warm. Juli en augustus waren verder vrij natte maanden.

Natste jaar eindigt met wateroverlast

Er viel nooit eerder zo veel regen in Nederland en ook Brabant als in 2023. Op de KNMI-stations in Volkel, Eindhoven en Gilze-Rijen viel gemiddeld 1086 mm neerslag, terwijl dat normaal 762 mm is. Het jaar eindigde met wateroverlast rond de rivieren. Doordat het in heel 2023 veel had geregend, kon de bodem de extra regen moeilijk aan. Hierdoor werd veel van de regen meteen afgevoerd naar de grote rivieren.

Ga naar het klimaatverhaal Weeroverzicht Brabant 2023

« Terug

Sluiten