Voorbeeldtuin in klimaatbestendige nieuwbouwwijk

Naar het overzicht

Voorbeeldtuin in klimaatbestendige nieuwbouwwijk

In het kader van het project ‘Design Thinking voor Ruimtelijke Adaptatie’, hebben social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer een inspiratietuin ontworpen voor een nieuwbouwwijk in Boxmeer. Tuin ‘De Kwekerij’ dient als voorbeeld om toekomstige bewoners van de wijk aan te moedigen groene, klimaatbestendige tuinen aan te leggen bij hun nieuwe huis.

De tuin is een groene oase midden in de bouwplaats van de wijk. Naast inspiratie, dient de tuin ook als ontmoetingsplek voor toekomstige bewoners om elkaar alvast te leren kennen. Alle planten in tuin ‘De Kwekerij’ kunnen worden geadopteerd. Nieuwe bewoners plaatsen daarbij een plantenkaart met hun naam en toekomstig adres bij de plant van hun keuze. De planten en bomen van de inspiratietuin zullen worden verkocht tijdens een feestelijke bijeenkomst. Tot die tijd is de tuin dagelijks voor iedereen vrij toegankelijk.


Foto: Nicolette Peters

Ontwerpers Langenberg en De Beer werken in dit project samen met Nicolette Peters, projectleider bij de gemeente Boxmeer. Het doel is om de nieuwe bewoners bewust te maken van het belang van een groene tuin. Groene tuinen dragen bij aan een klimaatbestendige omgeving. Groen verkoelt, laat regenwater in de bodem zakken en vergroot de biodiversiteit. De gemeente Boxmeer wil haar leefomgeving verduurzamen, daarom neemt zij deel aan het project ‘Design Thinking’. Daarin worden overheden in Brabant en Limburg gekoppeld aan ontwerpers om met een andere blik een probleem aan te pakken op het gebied van klimaatadaptatie.

Sjaak Langenberg en Rosé de Beer werkten samen met lokale partners. De Kwekerij is mede mogelijk gemaakt door Michel Hermens van MH Hoveniers, Tuincentrum Olieslagers en Fruitpark Groenz. Bewoners van het tegenovergelegen Thomashuis, mensen met een verstandelijke beperking, geven de planten water. Zo leren zij ook hun nieuwe buren kennen.

Resultaat

Langenberg ziet dat bewoners planten adopteren en willen dat de tuin blijft als de wijk voltooid is. De eerste huizen zijn al bewoond. Eind 2019 is de wijk opgeleverd. Dan wordt duidelijk hoeveel groene tuinen de wijk zal hebben.

Leerpunten

Waar gemeentes vaak inzetten op klimaatadaptatie en bewoners willen overtuigen van het belang daarvan, proberen de ontwerpers in dit project deze term juist te vermijden. Zij benadrukken het leuke aspect van een groene tuin en het plezier van je toekomstige buren ontmoeten in een mooie omgeving.

Meer informatie

Toegevoegd: 23 oktober 2018

Contact

Nicolette Peters
Gemeente Boxmeer
N.Peters@boxmeer.nl

Sluiten