Kennisdag Zoetwater: voor iedereen die werkt aan wateruitdagingen van de toekomst

woensdag 02 juli 2025

Weersextremen door klimaatverandering hebben invloed op onze watervoorraad. Om waterschaarste te voorkomen en beter voorbereid te zijn op droogte en wateroverlast, delen experts uit allerlei sectoren hun kennis op de Kennisdag Zoetwater op 29 september in Amersfoort. Het doel? Nederland weerbaar te maken tegen droogte in de toekomst.

Klimaatextremen worden groter

Waterland Nederland barst van de kennis over water. Om de klimaatuitdagingen te kunnen aangaan, hebben we elkaar nodig. Daarom komen experts uit verschillende sectoren jaarlijks bijeen tijdens de Kennisdag Zoetwater. Niko Wanders, wetenschapper en voorzitter van het Expertisenetwerk Zoetwater en Droogte, is betrokken bij de organisatie van het evenement. De urgentie is groot, stelt hij. “We zien steeds meer de gevolgen van klimaatverandering op het Nederlandse watersysteem. Dit voorjaar hadden we een droogterecord, met daarvoor een hele natte winter. De klimaatextremen worden steeds groter. Daarom moeten we ons voorbereiden op de toekomst. Het delen van kennis op de Kennisdag Zoetwater draagt daaraan bij.”

Kennis als sleutel voor uitdagingen

Volgens Wanders is de grootste uitdaging voor de Nederlandse waterbeheerders het omgaan met die extremen en de sterke afwisseling daartussen. Dat kan mede-organisator Dolf Kern, Staf Deltacommissaris, beamen. “We hebben in Nederland veel kennis over waterveiligheid en overlast maar voor watertekort moeten we nog veel leren. We moeten in ons landgebruik zoeken naar een balans tussen overschot in natte tijden en tekort bij droogte. Samen kijken we hoe we de kennis daarover kunnen ontwikkelen en hoe kennis kan helpen om elkaar beter te begrijpen. Kunnen we beter inzichtelijk maken hoe vaak extremen optreden, hoe ze ontstaan, wat we kunnen verwachten? Kunnen we met kennis oplossingen vinden? Wat werkt en wat niet in het buitenland en hier? Hoe kunnen we kennis vanuit Nederland delen met en verrijken uit andere landen?”

Verbintenis

Wetenschappers, beleidsmakers, consultants en uitvoerders treffen elkaar tijdens de Kennisdag Zoetwater. Dat levert volgens Wanders veel op. “Het verbindende element van de kennisdag vind ik heel mooi. Het is niet zozeer netwerken, maar je werkt gezamenlijk aan een probleem. Iedereen is daar bewust van en we kijken samen hoe we dat zo goed mogelijk kunnen aanpakken. Daar zit de verbintenis: iedereen streeft hetzelfde doel na om Nederland weerbaarder te maken tegen watertekorten.” Wanders ziet dat het evenement elk jaar groter wordt. “De urgentie wordt groter en daarmee groeit ook het besef van de urgentie.”

Kennisdag brengt een bredere blik

Als wetenschapper is Wanders blij dat zijn onderzoek door deelnemers van de kennisdag wordt gelezen en gebruikt. Tegelijkertijd doet hij op die dag inspiratie op voor nieuw onderzoek naar aanleiding van de vragen die komen uit de Nederlandse watersector. “Het is een wisselwerking. Ik kan rustig op de universiteit blijven zitten, maar ik wil weten wat Nederland nodig heeft en hoe ik daaraan kan bijdragen. Je komt met mensen in contact waar je normaal niet mee in gesprek raakt. Dat stimuleert tot nadenken, een bredere blik ontwikkelen en het verruimen van je gedachten. Dat is heel mooi.”

Wateruitdagingen

“De Kennisdag Zoetwater is interessant voor iedereen die bezig is met wateruitdagingen van de toekomst”, zegt Wanders. “Dat wil ik graag breed zien. Dat kunnen natuurbeheerders en terreinbeheerders zijn, universiteiten, waterschappen, Rijkswaterstaat, maar ook grootgebruikers van water uit de (voedsel)industrie. Samen bekijken we waar meer kennis nodig is voor de toekomst.”

Bekijk het programma en schrijf je in

« Terug

Sluiten