Fors meer groen in Tilburgse binnenstad tegen hitte

woensdag 01 juli 2020

De Tilburgse binnenstad was in de zomer van 2019 de heetste plek in Europa. In vergelijking met de rest van de stad, heeft het centrum te weinig bomen. De gemeente kiest onder andere voor meer groen om de stad weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. De komende jaren wordt het centrum opengebroken voor de aanleg van nieuwe gas- en waterleidingen en glasvezel. Dat biedt veel kansen voor het realiseren van een groene binnenstad.

Tilburg vergroent_foto LA_Mark Adriane (1).jpeg
Foto: Mark Adriane

Tilburgs Klimaatfonds

De gemeente spreekt het Tilburgs Klimaatfonds aan voor het planten van bomen, heesters en klimplanten, het aanbrengen van waterbergingen en het vergroten van de biodiversiteit. De stad is van plan ruim 350 vierkante meter straatstenen te vervangen door groen. Zo komen er 56 nieuwe bomen, klimgroen, geveltuinen en plantvakken. Daarnaast moet een nieuwe waterberging hoosbuien nog beter op te vangen.

De komende jaren vernieuwt netbeheerder Enexis de gasleidingen, legt KPN glasvezel aan en verbetert Brabant Water het waterleidingnet. De straten gaan dus open en dat is een goed moment om het plan voor klimaatadaptatie uit te voeren, aldus Petra Mackowiak, beleidsmedewerker water bij de gemeente.  

Klimaatplan volgt de planning van Enexis

In totaal krijgen 51 straten in de binnenstad van Tilburg meer groen. “Zes van die straten worden van gevel tot gevel opengebroken en krijgen een volledig nieuw ontwerp”, vertelt Mackowiak. “Zoveel mogelijk leidingen en kabels komen aan één kant van de weg, we plaatsen ondergrondse waterbergingen en al het groen en de bomen komen aan de andere kant van de straat”. In de andere 45 straten voegt de gemeente groen toe waar het mogelijk is. De specialisten van groen en water volgen de planning van Enexis, die nieuwe kabels aanbrengt. “Het zou te veel geld kosten om alle straten helemaal open te breken en te vergroenen”, aldus Mackowiak.

Koppelen van opgaven standaard

Volgens Mackowiak is deze combinatie van werkzaamheden standaardprocedure voor de gemeente Tilburg. “Maar zo’n grootschalig project is wel uniek. Dat we in samenhang maatregelen kunnen treffen is mooi”. In een gemeente werken verschillende beheerders van de openbare ruimte, allemaal met hun eigen opgave. Dat kan zijn riolering, verharding, groen, verlichting, kunst, et cetera. Bij elk nieuw project kijken de beheerders hoe ze de opgaven kunnen combineren. Externe partijen zoals Enexis en Brabant Water zijn ook betrokken bij die afstemming. Mackowiak: “De plannen van Enexis in de binnenstad waren nu zo groot, dat er ruimte bleek te zijn voor een grootschalig project voor klimaatadaptatie. We proberen bij alle projecten in de openbare ruimte ook klimaatadaptatie toe te passen”.

Volgens de beleidsmedewerker koppelen vrijwel alle gemeentes verschillende opgaven om tot een groter project te komen. De omvang van het project in Tilburg en het feit dat binnenstad op de schop gaat, maakt het bijzonder.

« Terug

Sluiten