Basisschoolleerlingen aan de slag met waterbesparing

12-04-2022 09:23

Dirk Hezius (Heeze) neemt als eerste basisschool deel aan de pilot van Brabant Water en provincie Noord-Brabant: Slimmer met water-weken. De leerlingen gaan 6 weken aan de slag met verschillende educatieve thema’s rondom water besparen. Het doel van deze ‘Challenge Waterbesparing’ is dat leerlingen eigenhandig ontdekken hoe ze slimmer om kunnen gaan met kraanwater en dit vervolgens, zowel thuis als in de klas, gaan toepassen.

Basisschoolleerlingen aan de slag met waterbesparing
Bekijk de video op de website van de provincie Noord-Brabant.

Tijdens de ‘Challenge Waterbesparing’ krijgen jonge Brabanders les over 6 verschillende thema’s:

  • de oorsprong van kraanwater
  • slim omgaan met water
  • bescherm de bron
  • kraanwater in de wereld
  • water is gezond
  • de toekomst van water

Voldoende water voor nu en later

Naast het vergroten van kennis gaan de leerlingen ook aan de slag met hun eigen watergebruik in het dagelijks leven zoals bij het douchen, tandenpoetsen of in de tuin. “Water is belangrijk voor mens en natuur. Inwoners van Brabant kunnen zelf veel doen om voldoende water te behouden, voor zichzelf en voor de volgende generaties. Dat onze scholieren hier actief aan meewerken en al jong leren hoe belangrijk water is, is dan ook fantastisch”, aldus Hagar Roijackers, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant.

Over de noodzaak van slim en bewust omgaan met water is Rob van Dongen, algemeen directeur van Brabant Water klip en klaar: “Generaties lang hoefden we niet na te denken over ons drinkwater, er was altijd genoeg en schoon grondwater. Nu breekt een tijdperk aan waarin we in Brabant bewust en zuinig moeten omgaan met ons drinkwater. In de landbouw, in de industrie maar ook zeker thuis.” Het is zeker niet de eerste of de laatste keer dat Brabant Water de samenwerking opzoekt om Brabanders bewuster met water om te laten gaan. Van Dongen: “Slim en zuinig met ons drinkwater omgaan wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker. Brabant Water zet zich voortdurend in om die boodschap over te brengen. Deze lessen zijn een prachtige aanvulling daarop.”

Waardevol water

Voor de Slimmer met water-weken zijn er gratis praktische materialen en educatieve opdrachten ontwikkeld die leerlingen van groep 6, 7 en 8 op een leuke en interactieve manier laten zien dat kraanwater niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Na afloop van de ‘Challenge Waterbesparing’ weten leerlingen hoeveel water ze gebruiken en hoe ze nog slimmer om kunnen gaan met (kraan)water. Brabant Water en de provincie Noord-Brabant hopen dat leerlingen door de Slimmer met water-weken, zowel thuis als in de klas, bewuster omgaan met water.

« Terug

Sluiten