Hoe je (niet) over klimaatadaptatie moet communiceren

woensdag 10 mei 2023

Op 13 april hield Samen Klimaatbestendig samen met communicatiebureaus De Lynx en Helder en Duidelijk een bijeenkomst voor en door communicatieprofessionals. Het onderwerp was: wat kunnen we leren van minder grote communicatiesuccessen? De lessen staan samengevat in een verslag.

Bloemen

Tips voor berichten op sociale media

De bijeenkomst leverde verschillende aanbevelingen op over hoe je meer mensen bereikt via sociale media. Een paar voorbeelden:

  • Gebruik het woord ‘verduurzamen’ in plaats van ‘klimaatadaptatie’ of ‘klimaatverandering’. ‘Verduurzamen’ is iets wat je kunt doen (verduurzaam je huis) en voelt daarmee concreter en dichterbij.
  • Zoek aansluiting bij prioriteiten van bewoners. Daar kom je achter door met een aantal bewoners in gesprek te gaan.
  • Maak de maatregel die je aanbeveelt visueel en behapbaar. Bijvoorbeeld met een heldere video over hoe je de maatregel aanlegt.
  • Sluit aan bij bestaande initiatieven. Een goed voorbeeld zijn de Groene Klimaatpleinen in tuincentra. Dat zijn plekken in de tuincentra waar iedereen langsloopt en gratis advies kan krijgen over biodiversiteit en klimaatadaptatie.
  • Zorg dat er tijdens vakanties altijd een inhoudelijke collega stand-by staat om reacties van berichten te kunnen beantwoorden.

Tips om bewoners te betrekken

Twee gemeenten deelden tips over wat je kunt doen om bewoners te betrekken bij de herinrichting van een straat of wijk. De eerste gemeente had naar aanleiding van haar jaarlijkse bomenplan als tip om op tijd te beginnen met communiceren. Bij dat project werd de communicatieafdeling pas heel laat betrokken, waardoor bewoners op twee locaties in opstand kwamen. De tweede gemeente had als tip om bewoners al aan het begin van een project te betrekken, voordat er een schetsontwerp ligt. Verder zou ze altijd werken met aanmeldingen, zodat je meteen met bewoners in contact bent. Die bewoners kunnen daarbij ook ambassadeur zijn en hun buren bijvoorbeeld uitnodigen. 

Meer over communicatie met bewoners?

Wil je meer weten over hoe je het beste met inwoners communiceert over klimaatadaptatie? Neem dan eens een kijkje in de Toolkit Basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte op het Kennisportaal Klimaatadaptatie. Wil je inwoners activeren tot klimaatadaptatie? Dan kan de e-learning ‘Inwoners activeren tot klimaatadaptatie’ ook interessant voor je zijn.

« Terug

Sluiten