Inwoners kunnen en willen bijdragen aan een Klimaatrobuust Brabant

dinsdag 14 februari 2023

Maak jij je ook zorgen over het klimaat? En wil je wat doen om je eigen huis, tuin of buurt te vergroenen? Je bent niet de enige. Veel Brabanders werken al samen in buurtinitiatieven, want samen sta je sterker dan alleen. Toch kan het nog steeds moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. "Gelukkig zijn er al klimaatinitiatieven in Brabant, die je kunnen helpen en inspireren," zegt Misha Mouwen van de Brabantse Milieufederatie.

Groendak - foto

Brabantse Milieufederatie

Als je een buurtinitiatief wilt opstarten, heb je de steun nodig van gemeenten of waterschappen. Er zijn subsidies en ondersteunend beleid om je te helpen. Weet je niet waar je moet beginnen? En bij wie je aan kunt kloppen voor hulp? "Ga eens praten met lokale natuur- en milieugroepen," raadt Mouwen aan. "Zij kennen vaak al mensen binnen de gemeente of het waterschap, en weten dikwijls wie je moet benaderen. Of neem contact op met de Brabantse Milieufederatie, waar meer dan honderd lokale natuur- en milieuorganisaties bij zijn aangesloten. De Brabantse Milieufederatie heeft niet alleen nauwe contacten met gemeenten, waterschappen en provincie, maar organiseert ook workshops en ontwikkelt samen met andere organisaties 'gereedschapskisten' die je kunnen helpen."

KANT

Inspiratie kun je ook vinden bij bestaande klimaatinitiatieven. Daar zijn er al veel van in Brabant. KANT is zo'n initiatief. KANT staat voor 'Klimaat Adaptieve Natuur en Tuinen', maar gaat volgens de initiatiefnemers over veel meer: klimaatbewuste inwoners uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt stimuleren hun plaatsgenoten om hun tuinen, balkons en daken te vergroenen. Ze willen daarmee voor koele, soortenrijke en regenbestendige dorpen zorgen. Je kunt via KANT berekenen hoe klimaatvriendelijk je al bezig bent en inspiratie opdoen, ook voor onderhoudsarme en kindvriendelijke tuinen. En je kunt meer te weten komen over mogelijke maatregelen. Ook organiseert KANT lezingen, open tuinenroutes en andere klimaatinspiratie.

Met elkaar voor Mekaar

Er zijn nog meer initiatieven zoals Met elkaar voor Mekaar.. Deze groep vrijwilligers uit Sint Michielsgestel en omstreken is de actie ‘Afkoppelen Regenwater’ gestart. Daarmee helpen ze inwoners om regenwater in hun eigen tuin af te koppelen en nuttig te gebruiken. Met elkaar voor Mekaar doet dit samen met lokale hoveniers, die geïnteresseerde inwoners vrijblijvend advies op maat geven over de mogelijkheden, kosten en subsidiemogelijkheden.

Op Groene Voet

Ook in Tilburg hebben de inwoners de handen ineen geslagen. De vrijwilligers van Stichting Op Groene Voet organiseren sinds 2013 leuke, laagdrempelige projecten om Tilburg groener en klimaatvriendelijker te maken. Dat doen ze bijvoorbeeld door een ‘Toffe Tuinen Route’ te organiseren. Dit is een tocht langs tuinen die tegen een klimaatstootje kunnen. Groene tuinen vangen extra regenwater op en bij extreme hitte zijn deze tuinen lekker koel.

Regenwacht040

In Eindhoven koppelen inwoners samen met de gemeente regenwater af. Via de website van Regenwacht040 kun je een 'doeboek' downloaden. Er is ook een pilot van start gegaan om in Eindhoven zoveel mogelijk regenwater op te vangen in 'Eindhovense Regentonnen'. Regenwacht040 biedt ook tips om je tuin te vergroenen en regenbestendig te maken. 

Toolbox: help jouw gemeente kiezen voor klimaatbestendigheid

Voor een klimaatbestendig Brabant is ook een klimaatbestendig beleid nodig in jouw gemeente. Wil je weten hoe je daaraan kunt bijdragen? Verschillende natuur- en milieufederaties hebben de handen ineengeslagen en een gereedschapskist ontwikkeld met wegwijzers, stappenplannen en voorbeeldbrieven. Die kunnen je helpen om een klimaatrobuuste omgeving op de agenda te krijgen in jouw gemeente.

Klimaatsubsidies in Brabant

Veel Brabantse gemeentes en waterschappen bieden al subsidies voor klimaatmaatregelen. In het overzicht Subsidies klimaatadaptatie vind je welke klimaatsubsidies je mogelijk kunt aanvragen. "Maak er gebruik van," zegt Mouwen, "ze zijn er niet voor niets en samen maken we Brabant klimaatrobuust. En mocht je er niet uitkomen of wil je je ervaringen delen, neem dan contact met op met je lokale natuur- en milieuorganisatie of met de Brabantse Milieufederatie."

« Terug

Sluiten