Vandaag is het Wereld Water Dag

woensdag 22 maart 2023

Vandaag is het Wereld Water Dag! Een dag die in het teken staat van bewustwording van de nationale en wereldwijde waterproblematiek. Het thema van 2023 is ‘Accelerating Change’: verandering versnellen!

Wereldwaterdag

In Brabant werken we hard om goed voor ons water te zorgen. Zo zorgen we dat er voldoende water is, dat we beschermd zijn tegen wateroverlast en dat ons water schoon is. Ga zelf op pad en leer meer over het water in jouw buurt. Doe je mee?

Series en podcasts over water

Luister je graag podcasts? Of kijk je graag naar documentaires? Er zijn een aantal mooie documentaireseries en podcasts over water:

  • Documentaire ‘Droogte in Brabant’: een 9-delige documentaireserie over de verwoestende effecten van de droogte op het Brabantse landschap. Maar ook over de initiatieven van organisaties en bewoners om het landschap zo in te richten dat het water vastgehouden kan worden. Iedere donderdag om 17:00 uur bij Omroep Brabant. Je kunt de afleveringen terugkijken via omroepbrabant.nl.
  • Podcasts Ons Water: er is natuurlijk van alles te leren over water. Als Nederlanders leven we samen met het water en we zijn er dan ook (onbewust) heel vaak mee bezig. We gebruiken kraanwater, krijgen te maken met de gevolgen van klimaatverandering en houden droge voeten door alle dijken en gemalen die ons land rijk is. Ook zijn er ontzettend veel innovaties op het gebied van water. Beluister de podcasts en leer meer over alles wat met water te maken heeft! Een overzicht van alle podcasts over water vind je op OnsWater.nl.
  • Documentaire ‘Waterman’: de 4-delige documentaireserie 'Waterman' geeft je inzicht in onze wonderlijke verhouding tot water. Je volgt de loop van het water in Nederland en belandt in een wereld van botsende belangen en tegenstrijdige inzichten. De eerste aflevering staat in het teken van water in Brabant. Je kunt Waterman bekijken via NPO.

Op pad in de regio West-Brabant

Woon je in de regio West-Brabant en ga je er graag op uit? Of wil je West-Brabant ontdekken op het gebied van water? Er zijn verschillende routes en plekken die je in contact brengen met water:

  • Watersnoodmuseum: ontdek wat het Watersnoodmuseum jou vertelt: over de watersnood van toen en het belang van waterveiligheid nu. Het museum ligt in Zeeland, maar vertelt ook een verhaal over de Watersnoodramp in Brabant. Kijk op watersnoodmuseum.nl.
  • Laarzenwandeling: in het Koningspark aan de Parklaan in Raamsdonksveer start een Laarzenwandeling van ongeveer 10 kilometer. Deze wandeling leidt je langs de wielen (dijkdoorbraken), bosgebied De Hillen, de jachthaven, Noorse woningen, de monumenten van Zandzakken en Watersnoodramp, een plas/drasgebiedje en over (slapende) dijken. Je kunt de route gratis ophalen in Geertruidenberg, bij de VVV, Markt 46.
  • Schone Singels & Oevers in Breda: de Bredase singels zijn een geweldige attractie voor de inwoners én bezoekers. Helaas is er een probleem: veel singels zijn vervuild. Afval is niet alleen zichtbaar in het water, maar ook op de oevers. Hier kun jij verandering in brengen! Doe je ook mee aan de sportieve opruimactie? Kijk voor de data op runnerscafe.nl/projecten.
  • Biesbosch MuseumEiland: het zit in onze natuur: omgaan met de kansen en uitdagingen die water ons biedt. Het Biesbosch MuseumEiland is dé plek om dat te ontdekken. In het museum zie en hoor je hoe wij door de eeuwen heen omgaan met water. En buiten beleef je met al je zintuigen wat je binnen leert. 

Op pad in de regio Oost-Brabant

Woon je in de regio Oost-Brabant en ga je er graag op uit? Of wil je Oost-Brabant ontdekken op het gebied van water? Er zijn verschillende routes en plekken die je in contact brengen met water:

  • Fietstochten en wandelingen met de app ‘Maasverhalen’: in de app Maasverhalen vind je verschillende tochten die je kunt maken langs de Maas. Een manier om op een snelle, makkelijke en vooral leuke manier fiets- of wandelroutes langs de Maas te maken. De app vertelt je allerlei informatie over de Maas, in woord en beeld. Zo kom je te weten wat de Maas vroeger en nu betekent voor Nederland. Download de app ‘Maasverhalen’ via Google Play of de App store.
  • Wandeltochten door waterwingebieden: duizenden mensen wandelen jaarlijks door de waterwingebieden van Brabant Water. In de wandelgids van Brabant Water vind je twee wandelroutes door de Nulandse Hei en twee wanderoutes door De Groote Heide. Tijdens de wandeling loop je door bijzondere flora en fauna, maar ook onder je voeten gebeurt iets bijzonders. Je loopt letterlijk over de natuurlijke bronnen van Brabant Water. Van het grondwater dat hier diep in de bodem zit, wordt zuiver, veilig, lekker en gezond drinkwater gemaakt. 
  • Museumbezoek ‘Samen het klimaat de baas’: in Museum Klok & Peel in Asten kun je nu de expositie 'Samen het klimaat de baas' bezoeken. In deze expositie kunnen bezoekers zien hoe de gemeenten Asten en Someren samen met waterschap Aa en Maas de nadelige effecten van klimaatverandering te lijf gaan. De expositie is gekoppeld aan het scholenproject “Lang leve Planeet Aarde”.
  • Wandelen of fietsten langs de Maas: in het Land van Cuijk is van alles te doen rondom water. Direct langs de Maas vind je het UNESCO-gebied De Maasheggen waar je heerlijk kunt wandelen. Ook de Kraaijenbergse Plassen is een prachtig recreatiegebied. Verder stroomt de beek ‘de Raam’ door een natuurgebied vol (cultuur)historische objecten. En natuur- en recreatiegebied De Kuilen tussen de dorpen Mill en Langenboom bestaat uit prachtige wateren.

« Terug

Sluiten