Een schat aan kennis over klimaatadaptatie nu beschikbaar voor onderwijs

maandag 10 april 2023

Het klimaat verandert en de effecten daarvan zijn complex. Onderwijs en onderzoek zijn onmisbaar voor het bedenken van nieuwe oplossingen en het verspreiden van bestaande kennis over klimaatverandering en klimaatadaptatie. Op de speciale landingspagina voor onderwijs van het Brabantse klimaatportaal kunnen leerlingen, studenten en docenten terecht voor lesmateriaal, een overzicht van relevante opleidingen en informatie over stages en afstudeeronderzoeken.

Opleiding

Lesmateriaal voor docenten

Docenten, wij snappen als geen ander hoe belangrijk het is dat iedereen, van jong tot oud, weet wat klimaatverandering is en hoe we ons kunnen aanpassen aan de effecten ervan. De provincie Noord-Brabant hecht veel waarde aan goed geïnformeerde docenten die scholieren en studenten kunnen onderwijzen en motiveren om aan de slag te gaan met de uitdagingen waar we voor staan. U kunt veel verschillende links vinden op de pagina Lesmateriaal voor scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs en studenten in het hoger onderwijs. Zo laten we onder andere zien wat Nemo Kennislink, het landelijk Kennisportaal Klimaatadaptatie en de website van Ons Water te bieden heeft voor scholieren. Voor het hoger onderwijs gaan we wat dieper op de stof in, onder andere met een verwijzing naar het IPCC, de Climate Scan, klimaatverhalen en de klimaatstresstest van de provincie Noord-Brabant.

Overzicht van opleidingen

Scholieren en studenten: houdt het klimaat je bezig? Ben je geïnteresseerd in planten, dieren, duurzame landbouw of voedsel? Of heb je belangstelling voor techniek en milieu? In Brabant heb je volop keuze voor een studie op het gebied van klimaatadaptatie. Of je nou gaat voor mbo of hbo, voor praktisch of theoretisch, je kunt op allerlei manieren bijdragen aan een klimaatbestendige toekomst. Zo kan je met een groenopleiding bij Yuverta of Summa College, bouwkunde bij Avans Hogeschool of toegepaste biologie bij HAS Green Academy tijdens je studie en daarna actief aan de slag met klimaatadaptatie.

Stages en afstudeeronderzoeken

Overheden zoals gemeentes, waterschappen en de provincie Noord-Brabant hebben vaak interessante stages voor studenten die geïnteresseerd zijn in klimaatadaptatie. Op het klimaatportaal vind je verschillende links naar het actuele stage-aanbod. Je kunt daar ook voorbeelden van afstudeeronderzoeken vinden. Wat denk je van thema’s als Klimaatrobuuste Landschappen, Natte Landbouw in Noord-Brabant en Designing Nature Based Solutions? Op het klimaatportaal zetten we interessante onderzoeken graag in het zonnetje. Bovendien werkt de provincie Noord-Brabant actief samen met scholen, praktoren en lectoren om studenten boeiende opdrachten en vraagstukken aan te kunnen bieden. 

« Terug

Sluiten