Tussenstand NK Tegelwippen: Brabantse gemeenten bovenaan in de ranglijsten

donderdag 17 augustus 2023

Van 21 maart tot 31 oktober worden er weer volop tegels gewipt in Nederland. Ruim 150 gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om tegels in tuinen te vervangen door groen. Op dit moment zijn er tegen de 1,5 miljoen tegels gewipt. Welke gemeente staat nu bovenaan? En hoe doen de Brabantse gemeenten het?

Geveltuin

Waarom tegelwippen?

Tegels vervangen door groen heeft veel voordelen. Tegels verkoelen niet op een hete dag en ze laten ook geen water door als het regent. Groen doet dat wel. En omdat het weer door klimaatverandering steeds extremer wordt, kun je maar het beste goed voorbereid zijn op hevige neerslag, en lange periodes van hitte en droogte. Verder blijkt uit onderzoek dat een groene leefomgeving een positief effect heeft op de gezondheid. En meer groen is natuurlijk ook goed voor de vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

Meeste tegels gewipt in Arnhem

Gemeenten zijn bij het NK Tegelwippen onderverdeeld in drie categorieën: Groot (meer dan 100.000 inwoners), Middel (tussen de 50.000 en 100.000 inwoners) en Klein (minder dan 50.000 inwoners). In de categorie Groot staat Arnhem bovenaan. Daar zijn tot nu toe ook de meeste tegels gewipt: 135.388 tegels in totaal en 832,8 tegels per 1000 inwoners. Den Bosch en Tilburg doen het in deze categorie goed op plaats 3 en 5.

Brabant heer en meester bij de kleine gemeenten

In de categorie Middel staat Veenendaal op dit moment bovenaan, gevolg door Vlaardingen en Altena. Altena gaat net als vorig jaar de strijd aan met Oosterhout, maar anders dan vorig jaar wipt Altena tot nu toe meer tegels. In de categorie ‘Klein’ doen Brabantse gemeenten het opvallend goed. Etten-Leur staat bovenaan met 59.413 gewipte tegels in totaal en 1354 tegels per 1000 inwoners. Baarle-Nassau staat op plek 2 en Bladel op plek 4. In de top 10 vind je ook nog Best en Gilze-Rijen terug op de zesde en achtste plek.

Meedoen?

Ben je een inwoner en heb je tegels rond je huis gewipt en vervangen door groen? Geef ze dan op via de website van het NK Tegelwippen. Staat jouw gemeente er nog niet bij? Gemeenten kunnen zich nog aanmelden! Als gemeente kun je deze actie ook goed combineren met een eigen actie om inwoners tot klimaatadaptatie te activeren. Voor tips en inspiratie kun je daarbij gebruik maken van de Toolkit Basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, droogte en hitte.

« Terug

Sluiten