Wat gebeurt er al om wateroverlast te beperken?

Voor wateroverlast geldt dat de overheid de meeste zorg op zich neemt om overlast te voorkomen. Dat doet ze via investeringen in de riolering en inrichting van de openbare ruimte. En via wetgeving daarover. Hieronder lees je wat de taken zijn van de verschillende overheden.

Wat doet de provincie?

De provincie werkt op meerdere manieren aan de opgave om Noord-Brabant te beschermen tegen wateroverlast. Daarvoor werkt ze ook veel samen met andere overheden en uitvoerende partijen. Zo is de provincie grotendeels verantwoordelijk voor de grondwaterbeheertaken. Verder toont de visual ‘Hoe beschermt de provincie ons tegen hoogwater en extreme neerslag?’ wat de provincie allemaal doet om wateroverlast als gevolg van extreme buien en hoogwater te beperken.

Visual_Wateroverlast_Statisch_V9_1920x1080
De provincie Noord-Brabant werkt aan oplossingen om onze leefomgeving beter te beschermen tegen wateroverlast. In deze visual zie je in één oogopslag wat er allemaal gebeurt in de provincie.

Samenwerking is belangrijk

De gemeente heeft vooral een hemelwaterzorgplicht en een zorgplicht voor stedelijk afvalwater. De gemeente is daarmee verantwoordelijk voor inzameling en verwerking van afstromend hemelwater op openbaar terrein. En voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater, waaronder de aanleg en het beheer van het riool. Het waterschap en het Rijk hebben een taak als waterbeheerder.

Verder is het heel belangrijk dat de verschillende overheden met elkaar samenwerken. De casus wateroverlast brengt in kaart hoe overheden de instrumenten van de Omgevingswet daarvoor kunnen inzetten. Bij heel extreme neerslag kan er toch wateroverlast ontstaan, ondanks dat het watersysteem goed werkt. In dat geval verschuift de zorg voor een groot deel naar de eigenaren. Wil je meer weten? Bekijk dan het rapport over wie verantwoordelijk is voor de risico’s van weersextremen.

Sluiten