Lokale hulp vermindert sterfgevallen door hitte
Extreme hitte raakt vooral kwetsbare mensen. Tijdens de hittegolf van 2006 stierven er per week 400 mensen meer dan normaal. Dat was de aanleiding voor het oprichten van een Nationaal Hitteplan. Het Rode Kruis werkt daar op lokaal niveau actief aan mee en zette deze zomer vrijwilligers in om senioren te bezoeken en eventueel te helpen.
Yvonne Breedijk, projectleider voorbereiding op noodsituaties bij het Rode Kruis: “We wachten niet tot het te heet is. In het hele land hebben we onze vrijwilligers al voorbereid op hitte door het geven van workshops en voorlichting. Als het heet begint te worden zetten we de pers en sociale media in om aandacht te vragen voor lokale hulp aan kwetsbare mensen. Het gros van de ouderen redt zich prima, maar er zijn mensen waar wel op gelet moet worden.”
Praktische hulp bij hitte
Lokale hulp zit in kleine dingen, aldus Breedijk. “Staat de favoriete stoel van iemand naast het raam in de zon? Dan zetten wij de stoel tijdelijk op een koelere plek in huis. Bij sommige mensen ligt er nog een winterdekbed op het bed, die vervangen we door een laken. Ouderen hebben niet altijd een goede dorstprikkel. Wij helpen ze herinneren dat ze meer moeten drinken. Medicijnen bij hartfalen of hoge bloeddruk, kunnen van invloed zijn op het warme weer. Wij wijzen erop dat het zaak is om contact op te nemen met de apotheek voor advies.”
Aanpassing hitte op lange én korte termijn
Breedijk stelt dat we naar de korte en de lange termijn moeten kijken voor de aanpassing aan warmer weer: “Gemeentes zijn soms al bezig om de omgeving hittebestendig te maken. Maar de komende jaren zijn woningen nog niet allemaal aangepast en geven nieuw aangeplante bomen nog te weinig schaduw. Het is daarom belangrijk dat we goed zorgen voor de kwetsbare mensen die nu nog niets hebben aan die maatregelen.”
De eerste cijfers van oversterfte in 2018 zijn binnen. Oversterfte is de term om aan te geven dat er meer sterfgevallen dan gemiddeld zijn door bijvoorbeeld een hittegolf of griepepidemie. Bekendheid met het Nationaal Hitteplan en de inzet van het Rode Kruis lijken zijn vruchten af te werpen: er stierven deze zomer veel minder mensen dan in de even hete zomer van 2006.
Afbeelding: Infographic over hitte van het Rode Kruis. Download de PDf-versie.
Meer nieuws
september 2024
- 12 september 2024 - Wandelen in het dynamisch beekdal met nieuwe AR-tool
- 11 september 2024 - Hittestress? Plant dit najaar een boom voor een koele tuin
augustus
- 29 augustus 2024 - Beek Keersopperbeemden hersteld
- 13 augustus 2024 - Natuurbranden beheersen wordt steeds belangrijker: zo kun jij helpen
- 09 augustus 2024 - Hittegolf van 2019 in een hetere toekomst
- 08 augustus 2024 - Onderzoek naar hitte in bestaande woningen
- 05 augustus 2024 - Nieuwe tool in Klimaateffectatlas toont KNMI’23-scenario’s
juli
- 16 juli 2024 - Expeditie Klimaatadaptatie Zuid-Nederland 2100: met opgestroopte mouwen de toekomst tegemoet!
- 01 juli 2024 - Prijsvraag Natuur in Eigen Hand 2024