Hoe verandert het klimaat in Noord-Brabant?

De opwarming van de aarde zorgt voor meer veranderingen in het klimaat. Deze veranderingen zien we ook in Brabant. Bijvoorbeeld de extreme droogtes in 2018 en 2019 en de extreme buien die steeds vaker wateroverlast veroorzaken. Ons klimaat wordt steeds extremer. De belangrijkste veranderingen in het klimaat in Brabant zijn:

  • De winters worden natter en in de zomer neemt de kans op hevige regenbuien toe. Deze buien worden ook steeds extremer. Dat de neerslag toeneemt, komt doordat warmere lucht meer vocht kan bevatten. Meer informatie over hoe de neerslag in Brabant verandert, lees je op de themapagina Wateroverlast.
  • De kans op (extreme) droogte neemt toe als gevolg van afnemende zomerneerslag. Daarnaast zorgen de hogere temperaturen ervoor dat er meer water verdampt. Als er meer water verdampt dan er valt, kan er droogte ontstaan. Meer informatie over hoe de kans op droogte in Brabant verandert, lees je op de themapagina Droogte.
  • De zomers worden warmer en de kans op hittegolven neemt toe. Hittegolven komen steeds vaker voor en duren ook steeds langer. Meer informatie over hoe de zomers in Brabant steeds heter worden, lees je op de themapagina Hitte.
  • De kans op overstromingen neemt toe. Dit komt doordat de zeespiegel stijgt en er een grotere kans is op hogere piekafvoeren in de rivieren, bijvoorbeeld door extreme neerslag. Meer informatie over hoe de kans op overstromingen in Brabant toeneemt, lees je op de themapagina Overstromingen.

Het weerbericht in 2050 zal er heel anders uitzien dan nu. In de video hieronder zie je hoe het weerbericht voor 13 augustus 2050 er voor de provincie Noord-Brabant uit zou kunnen zien.

Sluiten