Wat is hittestress?

maandag 17 juni 2019

Hittestress is een “aandoening veroorzaakt door extreme hitte, die zich uit in diverse lichamelijke klachten, waarbij mensen en dieren warmte niet kwijt kunnen. (ANW)Extreme weersomstandigheden door klimaatverandering worden vaak geassocieerd met onweer, hagel en hoosbuien. Hitte wordt in dit rijtje snel vergeten en geeft voor veel mensen nog steeds vooral een zomers gevoel. Toch kan hittestress voor veel problemen zorgen bij mens en dierVolgens de directeur van het KNMI is het zelfs “de meest bedreigende van alle klimaatextremen”. Daarom is het een belangrijk aandachtspunt bij klimaatadaptatie. 


Foto: Ricardo Gomez Angel

Adaptatietool 

De gevolgen van de toenemende hitte zijn duidelijk zichtbaar gemaakt in de tool van de Nationale Klimaatadaptatie Strategie (NAS). Ook de Mindmap hitte brengt de gevolgen van extreme hitte in beeld. Zo is er een toename van ziekte-overdragende insecten, neemt de kwaliteit van nachtrust af en wordt de arbeidsproductiviteit minder. De druk op hulpdiensten neemt toe, vee lijdt onder hittestress. Er is ook meer kans op zieken, ziekenhuisopnames en doden als gevolg van verhoogde uv-straling, zomersmog en hittestress. 

Hitte in steden 

Bij extreme hitte zijn de hulpdiensten extra druk. Een lokaal hitteplan kan dan helpen hittestress onder kwetsbare groepen te verminderen. Vooral in steden kan de hitte sterk oplopen. Daarom nemen Brabantse steden diverse maatregelen om hittestress tegen te gaan. Van meer beplanting in de stad, tot speelfonteinen en schaduwdoeken.  

Arbeidsproductiviteit bij hitte 

Werken op hete dagen kan voor veel mensen erg zwaar zijn. Hittestress kan leiden tot 30-50% afname van productiviteit op de werkvloer. Werknemersorganisatie FNV ontwikkelde een simpele calculator om uit te rekenen hoeveel gezondheidsrisico je neemt tijdens hitte.  

Hittestress bij vee 

Ook vee heeft last van hitte. Ze kunnen hittestress krijgen in de wei, in de stal of tijdens vervoer. Ook kan de melkproductie van melkvee minder worden. Dieren hebben baat bij schaduw op hete dagen. Het planten van bomen en hagen is een simpele oplossing om hittestress bij weidedieren te voorkomen. 

Insecten 

Doordat het steeds warmer wordt, overleven muggen en teken de winters beter. Dat betekent dat deze insecten het hele jaar actief zijn. Met meer tekenbeten neemt het risico op de ziekte van Lyme toe. Op Week van de Teek kun je zien hoe je tekenbeten kunt voorkomen. De overlast van de eikenprocessierups neemt toe en steeds meer exotische muggensoorten zoeken ons land op, zoals de tijgermug die ziektes kan overbrengen. 

Hooikoorts 

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft last van pollenallergie of hooikoorts. Door de opwarming van de aarde, wordt het hooikoortsseizoen steeds langer. Tegenwoordig hebben de eerste hooikoortspatiënten rond kerst al last van de bloeiende els of hazelaar. Door verhoogde CO2- en ozonconcentraties produceren planten ook steeds meer pollen.  

Smog 

Ook smog kan veel problemen opleveren tijdens hete zomers. Het fenomeen zomersmog komt steeds vaker voor. Op warme dagen ontstaat er een ophoping van luchtvervuiling en ozon, waardoor mensen problemen met de luchtwegen kunnen krijgen. Het RIVM geeft actuele informatie over de luchtkwaliteit. 

« Terug

Sluiten