Effecten
Klimaatverandering heeft impact op de landbouwsector en kan leiden tot veranderingen in productiviteit, blootstelling aan ziekteverwekkers en waterbeschikbaarheid. Deze veranderingen brengen zowel kansen als bedreigingen met zich mee. Het bollenschema van de NAS geeft een overzicht van hoe klimaatverandering de landbouwsector kan beïnvloeden.
Hogere temperaturen, een langer groeiseizoen en hogere CO2-concentraties kunnen de gewasopbrengsten verhogen. Maar klimaatverandering brengt ook bedreigingen met zich mee. In het kort zijn de volgende klimaateffecten te verwachten:
- Verminderde gewasopbrengst en/of kwaliteitsverlies van het product.
Drogere zomers, waarin (extreem) droge perioden toenemen, kunnen leiden tot lagere gewasopbrengsten. Wanneer de watervoorziening niet optimaal is, vertraagt dat de groei van gewassen direct. Bovendien kan in droogteperioden de waterkwaliteit afnemen terwijl de vraag naar water toeneemt. Dit kan, bijvoorbeeld, leiden tot een beregeningsverbod. Een toename van extreme neerslag in de zomermaanden kan eveneens leiden tot schade aan oogsten, bijvoorbeeld door hagelbuien of overvloedige regenval. - Vaker schade.
Naast de gewassen kan extreme neerslag ook schade aanbrengen aan productiemiddelen, zoals kassen en stallen. De extreme hagelbui in de zomer van 2016 leidde bijvoorbeeld tot miljoenen euro's schade aan kassen, stallen en loodsen. - Verhoogd risico op ziekte en plagen.
Hogere temperaturen zorgen voor verhoogde risico's op ziekte en plagen. Door de zachtere winters hebben insecten en exoten een grotere overlevingskans. Bovendien kunnen er ziekteverwekkers in het water vaker voorkomen door warmer oppervlaktewater. - Vaker hittestress bij vee.
Hogere temperaturen zorgen ervoor dat vee vaker hittestress zal ervaren. Dit kan bijvoorbeeld een effect hebben op de melkproductie van koeien.In het algemeen kan klimaatverandering ook negatieve effecten van vermesting en vervuiling door landbouw versterken: door hevige neerslag kunnen nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en biociden afstromen naar het oppervlaktewater.